BiH
0

Neustrašivi izviđači takmiče se i uživaju na Boračkom jezeru

Klix.ba
Najveće druženje mladih u našoj zemlji u posljednjih 35 godina počelo je prošle subote na Boračkom jezeru.

Izviđači iz Prijedora, Bijeljine, Prnjavora, Bajine Bašte, Mostara, Subotice, Brčkog, Tešnja, Širokog Brijega i Zenice euforično su dočekali početak još jednog interetničkog kampa u kojem ne nedostaje uzbudljivih aktivnosti, igara i druženja.

Rafting na Neretvi će dugo pamtiti

Sa izviđačkim maramama na vratu mladi su učili o izradi maski, religijama, štetnosti droga, takmičili se u vaterpolu, plivanju, poznavanju bontona, vezivanju čvorova, glumi, plesu, pjevanju, a posebno su uživali u raftingu na Neretvi od Glavatičeva do Konjica, u dužini od 23 km.

"Prolazak kroz kanjon, osunčane plaže, slapovi, bukovi i brzaci smaragdne rijeke učinili su naš dan najljepšom avanturom koju ćemo sigurno ponoviti. Posebnu pažnju izazvao je naš posljednji buk za koji su rekli da u određenim periodima godine ima jako veliku inerciju, kojom iz čamca uspijeva izbaciti ljude na obalu. Nismo sumnjali u znanje i isustvom naših skipera koji su procjenili da je taj buk trenutno pogodan za spuštanje. Timski duh, trud i fizička spremnost pokazali su se kao savršena kombinacija za prolazak kroz ovaj buk, koji je podizao zadnji dio čamca čak metar iznad vode, a nama izmamio hrabre osmijehe na lica i pretvorio tih nekoliko trenutaka u nezaboravne i najuzbuđeniji tokom čitave staze", kažu izviđači kojima nije ostala nepoznanica ni skakanje iz čamca i prevrtanje.

Maja (13) i Ivana (15), planinke iz Prijedora, kazale su: "Iako je Neretva bila hladna, to nas nije spriječilo da se okupamo u njoj. Skiper je bio jako zanimljiv te se jednom prilikom našalio s nama gurnuvši nas s ruba čamca u vodu".

Jana (15) iz Bajine Bašte je poručila da joj je rafting bio jedno veoma uzbudljivo iskustvo, sa puno avanture, kojeg će se rado sjećati.

"Iako hladna i divlja, Neretva je divna rijeka", izjavila je Jana.

Skautska zora na Boračkom jezeru

Prvog augusta u zoru, zajedno sa 30 miliona skauta širom svijeta, i učesnici interetničkog kampa na Boračkom jezeru dočekali su Skautsku zoru, kojom se slavi 106. rođendan skautizma s ciljem promovisanja mira i prijateljstva, života bez konflikata i nasilja, s pravdom i solidarnošću, tolerancijom i poštovanjem.

"Izviđači širom svijeta, od Ekvadora do Kraljevine Butan, rade isto što i mi – stvaraju bolji svijet", poručili su vrijedni učesnici kampa istakavši tako i ovogodišnji moto okupljanja na Boračkom jezeru.