BiH
0

Neuspjela prodaja zgrade Hidrogradnje, Vlada FBiH potencijalni kupac

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) nije zaprimila niti jednu ponudu za kupovinu poslovne zgrade Direkcije Hidrogradnja d.d. Sarajevo, izjavio je za Fenu direktor te agencije Šuhret Fazlić.

Rok za provođenje Odluke Nadzornog odbora o prodaji zgrade Direkcije putem Agencije za privatizaciju FBiH neposrednom pogodbom istekao je jučer.

Povodom inicijative Uprave Hidrogradnje d.d. Sarajevo da Vlada FBiH razmotri mogućnost kupovine zgrade Direkcije ovog privrednog društva, Vlada FBiH je jučer na sjednici oformila radnu grupu od predstavnika Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Agencije za privatizaciju u FBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Radna grupa će analizirati mogućnost i opravdanost realiziranja ovakve inicijative i o tome obavijestiti Vladu FBiH.

Također, Vlada je jučer donijela odluku u vezi sa sredstvima za uplatu radnog staža za sedam kompanija, među kojima i Hidrogradnja koja će sa 214.818,24 KM riješiti probleme 11 djelatnika.

U Hidrogradnji je i danas nastavljen generalni štrajk koji je započeo u ponedjeljak.

Sindikat traži uplate doprinosa prema svim fondovima u FBiH radi uvezivanja staža, isplatu plaća i nove poslove.

Stav Uprave i Nadzornog odbora od početka štrajka jeste da nisu u mogućnosti ponuditi nikakva obećanja radnicima zbog sveukupne situacije i blokade računa, te se očekuje aktivno uključivanje resornog ministarstva i Vlade FBiH u razrješenje situacije u toj kompaniji.

Također, stav Uprave i NO je da se moraju nastaviti radovi na jedinom projektu koji trenutno Hidrogradnja radi na vijaduktu Briješće čija je ukupna vrijednost veća od 12 miliona KM, kao i i rad na ostalim pogonima koji imaju ugovorne poslove isporuke materijala, pogoni Hadžići, Greben.