BiH
0

Neujednačene i neredovne naknade za porodilje u FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Naknade za porodilje na području Federacije BiH neujednačene su i neredovne, a na federalnom nivou ne postoji jedinstven zakon koji bi definirao ovo pitanje, jedan je od zaključaka današnjeg razgovora posvećenog tom problemu koji je u Sarajevu organizirala Fondacija Mediacentar.

Učesnici razgovora bili su predstavnica Kluba parlamentarki FBiH Besima Borić, Salko Čolaković iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a, Fedra Idžaković iz organizacije "Prava za sve", te Adnan Kadribašić iz Agencije za ravnopravnost spolova.

Besima Borić je istaknula da je u Federaciji BiH na sceni diskriminacija kada je u pitanju odnos prema trudnicama i porodiljama, kao i isplata nadoknada za porodilje. Podvlači da svi kantoni imaju različita rješenja, te da od toga dva kantona uopće nemaju zakone - Posavski i Hercegovačko-neretvanski, dok Livanjski kanton ima odluku o davanju jednokratnih pomoći u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima.

"Već nekoliko godina traju pokušaji da se ujednači ovo pitanje na nivou Federacije BiH, a u konačnici imamo i Nacrt zakona o zaštiti porodica s djecom koji podrazumijeva ujednačavanje odnosa prema nadoknadama porodiljama u cijeloj Federaciji. To znači da bi žena tokom porodiljskog odsustva po tom zakonu primala prosjek njene pune plaće u posljednja tri mjeseca", istaknula je ona.

Međutim, Borić dodaje da problem nastaje kod načina finansiranja tih zakonskih rješanja. Prijedlog je da se napravi fond za naknade porodiljama i dječiju zaštitu koji kantoni nisu prihvatili, jer bi se finansiranje realiziralo u određenom postotku između Federacije BiH i kantona.

"Kantoni idu na to da budžet Federacije preuzme najveći dio sredstava za te namjene, a po nekom proračunu bi godišnje za to trebalo izdvojiti oko 190 miliona KM, što nisu mala sredstva", naglašava Borić.

Vjeruje da će u toku iduće godine ovo pitanje biti riješeno. Dodaje da je Nacrt tog zakona već imao određene preinake tokom nekoliko godina, te da su nedavno samo četiri kantona potvrdili da podržavaju donošenje novog zakona, uz ocjenu da Federacija BiH treba preuzeti 70 posto finansiranja. Ostali kantoni se čak nisu niti oglasili.

Fedra Idžaković naglašava da se o pitanju porodiljskog odsustva raspravlja već 15-ak godina. Podvukla je da je to pitanje zakonski riješeno - zaposlene žene to pravo ostvaruju prema Zakonu o radu, a detaljnije se rješava Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice s djecom FBiH, odnosno kantonalnim zakonima o socijalnoj zaštiti.

"Hercegovačko-neretvanski kanton uopšte nema zakonski riješeno ovo pitanje, a istovremeno ne primjenjuje federalni propis, te tu već godinama porodilje nemaju nikakve naknade. Također, ne postoji ujednačena stopa naknada u cijeloj FBiH niti način kako se one računaju", naglasila je ona.

Također je podvukla da isplate naknada i po nekoliko mjeseci kasne u pojedinim kantonima, kao što su Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton.

"Ovo se odražava i na zapošljavanje žena, što je jedno od problematičnih pitanja -postoje slučajevi da privatni poslodavci često izbjegavaju zapošljavati žene ili one dobijaju otkaze u slučaju trudnoće, odnosno porođaja", kazala je Idžaković.