|

Debata u Mediacentru: Kada su pelene nedostižan san

Debata u Mediacentru: Kada su pelene nedostižan san
0
Klix.ba
5.12.2013. u 15:07
4
komentara
0

dijeljenja
Predstavljamo vam najzanimljivije djelove sa debate održane u Mediacentru o neisplaćivanju i neredovnim porodiljskim naknadama u Federaciji BiH.
U okviru Antidiskriminacionog programa BiH organizovan je razgovor o problemu koji već godinama stoji bez riješenja u FBH – neujednačenim i neredovnim isplatama naknada za porodilje, te generalno diskriminatorskom stavu prema trudnicama na tržištu rada.

Nejednak iznos naknada porodiljama u kantonima, ali i njihova neredovna ili nikakva isplata direktno utiče na ionako težak ekonomski i socijalni položaj žena u BiH, čineći ih dodatno ranjivima. Također, mnogim ženama koje su ostale u drugom stanju, umjesto zakonom garantovanih prava, slijedio je otkaz sa posla.

Jedan od uzroka problema je Zakon o porodiljskoj naknadi koji postoji na nivou entiteta, i koji je okvirni, i nije regulisan na nivou kantona, zbog čega iznosi naknada nisu ujednačeni u svim kantonima. Također, strah, npovjerenje u sistem ali i nepoznavanje svojih prava navodi mnoge trudnice koje su dobile otkaz da prešute diskriminaciju i ne prijave je.

Naši gosti i gošće bilie su: Besima Borić, predstavnica Kluba parlamentarki FBIH, Salko Čolaković iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK, Fedra Idžaković iz organizacije ‘’Prava za sve’’, i Adnan Kadribašić iz Agencije za ravnopravnost spolova.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...