Nova igranka
4

Nesuglasice i optužbe na relaciji PDP - SNSD: Ko se (ne) želi povući iz institucija BiH

SRNA/Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Glasnogovornica Partije demokratskog progresa (PDP) Anja Petrović ocijenila je kao licemjeran poziv SNSD-a srpskim predstavnicima da se povuku iz institucija BiH.

PDP u saopštenju navodi da bi portparol SNSD-a Radovan Kovačević "prvo trebalo da pozove svog šefa da napusti zajedničke institucije".

Ona je navela da su svojevremeno SNSD-ovi članovi parlamenta BiH napuštali sjednice ove institucije, što je odjednom zaboravljeno kada su Šefik DŽaferović i Milorad Dodik izabrani u Predsjedništvo BiH.

Kovačević je ranije rekao da SNSD podržava stav počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da ne treba sarađivati sa SDA, ali pod uslovom da je kadar njegove stranke i koalicije već izašao iz Vijeća ministara i više ne sjedi tamo sa članovima SDA.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.