BiH
38

Nestašica citostatika za hemoterapije u FBiH, pacijenti zabrinuti

Piše: A. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Federaciji BiH izvjesno vrijeme nedostaje citostatika za hemoterapije što kod pacijenata izaziva zabrinutost i strah. S obzirom da je riječ o pacijentima s najtežim oboljenjima njihova briga je opravdana.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za portal Klix.ba su potvrdili da nedostaje određenih citostatika za što su, kako kažu, krivi dobavljači koji na vrijeme ne dostavljaju uzorke citostatika Kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

"Također, spora kontrola kvaliteta citostatika od strane Kontrolne laboratorije kao i neposlovan i neozbiljan odnos proizvođača Actavis prema distributerima i pacijentima razlog su nestašice citostatika", kažu u Zavodu, te dodaju da redovno prate stanje isporuka naručenih citostatika i šalje upozorenja dobavljačima i proizvođačima o nepoštivanju preuzetih obaveza po zaključenim ugovorima.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ističu da trenutno terapije mogu primati samo oni pacijenti kojima su prepisani citostatici kojih imaju na stanju, te napominju da u slučajevima njihove nestašice pacijenti mogu vlastitim sredstvima nabaviti lijek za koji imaju urednu saglasnost, potvrdu klinike o nestašici potrebnog citostatika i fiskalni račun za nabavljeni citostatik, a Zavod će izvršiti refundiranje troškova za nabavljene lijekove.

Isto nam je potvrđeno i u Zavodu zdravstvenog osiguranja u reosiguranja FBiH.

Međutim, prema riječima čitateljke portala Klix.ba (identitet poznat redakciji) pojedini lijekovi ne mogu se kupiti nigdje u BiH.

"Pacijenti su ostavljeni da umiru bez bilo kakvih terapija ili da te jako skupe lijekove krijumčare preko granice iz susjednih zemalja bez nade da bi mogli dobiti povrat novca. Sramotno je i tužno da su ovi ljudi prepušteni sami sebi i zapravo zaboravljeni zbog politike i birokratije", ističe ogorčena čitateljka.

U opširnom odgovoru na naš upit Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja navodi koji to citostatici nedostaju, kao i razloge njihove nestašice.

  • Anastrazole, Ondansetron, Oksaliplatin - neisporučeni citostatici zbog kašnjenja u izdavanju Nalaza o kvalitetu lijeka od strane Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva koji su uslov za stavljanje lijeka u promet u skladu sa Zakonom lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

  • Flutamid, Carboplasin, Sinoxal, Irinotesin, Meaxin, Granisetron, Etopozid, Epirubicin, Granisetron, Vincristin - neisporučeni citostatici zbog neizdavanja faktura za carinjenje od strane proizvođača Actavis (problemi vezani za promjenu vlasničke strukture).

"Što se tiče preparata proizvođača Actavis, dobavljači nisu bili u mogućnosti da dobiju lijekove od proizvođača jer postoji njihov interni problem za fakturisanje lijekova svim kupcima zbog promjene vlasničke strukture proizvođača. Još uvijek nemamo tačnu informaciju kada će se prevazići ovaj problem. Uputili smo oštro pismo Actavisu", kažu u Zavodu.

  • Fluorouracil, Citarabin, Oxaliplatin, Idarubicin - Djelimično isporučeni citostatici za koje je izvjesna skora isporuka neisporučenih količina

  • Estramustin - neisporučeni citostatici zbog problema sa konsignacijom.