BiH
0

Kliničkom centru u Sarajevu isporučeni citostatici

Klix.ba
Zahvaljujući saradnji i dogovorima sa Zavodom za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH postignuto je rješenje, a Kliničkom centru je isporučena znatna količina citostatika, a u narednih nekoliko dana očekuju ostatak, potvrđeno je za Klix.ba u press službi KCUS-a.

Podsjećamo da u Federaciji BiH izvjesno vrijeme nedostaje citostatika za hemoterapije što kod pacijenata izaziva zabrinutost i strah.

Njihov strah je opravdan s obzirom na to da se radi o pacijentima sa najtežim oboljenjima, a u slučaju nestašice lijekova pacijenti moraju sami kupovati lijek za koji imaju urednu saglasnost, potvrdu klinike o nestašici potrebnog citostatika i fiskalni račun za nabavljeni citostatik.

Iako Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH izvrši refundiranje troškova za nabavljene lijekove, neki pacijenti nisu u mogućnosti da ih kupe.

Ranije nam je iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja odgovoreno koji citostatici nedostaju, kao i koji su razlozi njihove nestašice.

Anastrazole, Ondansetron i Oksaliplatin su neisporučeni zbog kašnjenja u izdavanju nalaza o kvalitetu lijeka od Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva, koji su uslov za stavljanje lijeka u promet u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Flutamid, Carboplasin, Sinoxal, Irinotesin, Meaxin, Granisetron, Etopozid, Epirubicin, Granisetron i Vincristin su neisporučeni zbog neizdavanja faktura za carinjenje od proizvođača Actavis (problemi vezani za promjenu vlasničke strukture).

"Što se tiče preparata proizvođača Actavis, dobavljači nisu bili u mogućnosti da dobiju lijekove od proizvođača, jer postoji njihov interni problem za fakturisanje lijekova svim kupcima zbog promjene vlasničke strukture proizvođača. Još uvijek nemamo tačnu informaciju kada će se prevazići ovaj problem. Uputili smo oštro pismo Actavisu", kažu u Zavodu.

Fluorouracil, Citarabin, Oxaliplatin i Idarubicin su djelimično isporučeni citostatici za koje je izvjesna skora isporuka neisporučenih količina.

Estramustin je neisporučen zbog problema sa konsignacijom.