Vremenska prognoza
54

Nestabilno vrijeme do kraja sedmice, u utorak i srijedu snijeg u većem dijelu zemlje

Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Do kraja sedmice u Bosni i Hercegovini će preovladavati nestabilno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u većem dijelu zemlje te kišom na sjeveru i jugu. Padavine će biti intenzivnije u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni, a prestanak padavina očekuje se u četvrtak.

Više sunčanih intervala izgledno je krajem sedmice u Hercegovini, dok će se u ostalim područjima zadržat oblačno vrijeme s povremenom kišom.

Temperature zraka će biti u laganom padu, maksimalne dnevne od 6 do 10 stepeni.

U većem dijelu Bosne sutra se očekuju snijeg ili susnježica, a na krajnjim sjevernim područjima zemlje i u Hercegovini kiša. Prognozirana količina padavina bit će između 10 i 20 litara po metru kvadratnom, lokalno do 30 litara, dok je prognozirana visina snježnog pokrivača između 5 i 15 centimetara. Temperatura zraka će biti između 0 i 4 stepena, a u Hercegovini između 7 i 12.

Snijeg ili susžnježica i kiša nas očekuju i u srijedu s nešto nižim temperaturama u Bosni koje će biti od -1 do 3. Prestanak padavina očekuje se u četvrtak, kada će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme s temperaturama zraka između -1 i 5 u Bosni te između 10 i 14 u Hercegovini.

Petak će u Bosni biti oblačan, dok će u Hercegovini biti pretežno vedro s temperatura do 7 stepeni u Bosni i 15 na jugu zemlje.

Snijeg je u Hrvatsku došao dan ranije pa je Sljeme već obijelilo, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske najavljuju mjestimično obilnije padavine, vjetrovito i hladnije vrijeme. U gorju se očekuje snježni pokrivač, a na Jadranu pljuskovi s grmljavinom.