BiH
48

Nesreća u Foči: Autobus Centrotransa bio ispravan, vozač vozio 22 km/h

Piše: M. Nukić
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Obavljeno je vještačenje i tehnički pregled autobusa Centrotrans Istočno Sarajevo, koji je u nedjelju sletio s puta u provaliju u mjestu Dučela, općina Foča, prilikom čega su poginule tri djevojke. Utvrđeno je da je vozilo bilo tehnički ispravno, a da je vozač bio trijezan i da je vozio polako.

"Vozač je pušten istu večer jer je utvrđeno da nije bio u alkoholiziranom stanju, niti bilo šta slično. U trenutku nesreće vozio je 22 kilometra na sat što nam govori da je prilagodio brzinu, odnosno da je skoro stao u tom trenutku. Sreća u nesreći je što ih je drvo zaustavilo, jer da su otišli dalje u kanjon niko ne bi preživio", rekao je za Klix.ba Goran Baković, rukovodilac saobraćaja u Centrotransu.

Loši vremenski uvjeti i put iz horora

Vremenski uvjeti te noći bili su izuzetno loši. Put, koji je svakako loš, uzak i pun krivina, bio je zaleđen i klizav. Očevici s kojima je ekipa portala Klix.ba razgovarala tog dana kazali su da je bilo nemoguće voziti i dobro vidjeti put. U ovoj nesreći poginule su tri djevojke Dragana Gluhović (26) sa Pala, te Marijana Medojević (28) i Amina Abdić (23) iz Podgorice, dok ih je 13 povrijeđeno. Amina je ukopana jučer, a danas će biti sahranjene Dragana i Marijana.

"Naša ekipa je otišla u posjetu povrijeđenima koji su još ostali na liječenju, a potom ćemo se zaputiti u Podgoricu na sahranu Marijane. Vozač je fizički dobro, ali pije lijekove za smirenje", rekao nam je Baković.

U bolnici su ostali Njegoš Savić sa Pala i Ranka Lučić iz Herceg Novog, koji su stabilno. Lučić će biti transportovana u Crnu Goru, gdje će nastaviti liječenje.

Azra ostala bez sestre Amine

Podsjetimo, autobus Centrotransa Istočno Sarajevo, koji svakodnevno saobraća na relaciji Pale - Herceg Novi, sletio je u provaliju u mjestu Dučeva oko 23 sata u nedjelju, 11. januara. Autobus je sletio 20-ak metara u provaliju, a iz njega su ispale Gluhović, Medojević i Abdić, koje su na mjestu bile mrtve. Povrijeđena su četiri državljanina Crne Gore i devet državljana BiH.

U ovoj nesreći bile su sestre Amina i Azra Abdić. Azra je izgubila sestru. Vraćale su se kući u Drač iz Istanbula, gdje su provele novogodišnje praznike.

Medojević je bila profesorica italijanskog jezika u podgoričkoj Osnovnoj školi "Maksim Gorki". Vraćala se iz Francuske sa prazničnog putovanja, na koje je otišla sa svojim momkom koji je zadobio lakše povrede.

Gluhović je te večeri krenula u Podgoricu, gdje je radila već dvije godine. Bila je na Palama kako bi s porodicom provela praznike. Bit će sahranjena danas u 13 sati na porodičnom groblju Stajna Pale.