Komentar odluke Schmidta
135

Nešić: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a je na snazi i po njemu treba da se radi

S. Š. U.
Ministar sigurnosti BiH komentirao sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH komentirao sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić komenitrao je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je suspendovana primjena spornog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Nešić tvrdi da Schmidt nema legitimitet potreban da donosi takve odluke te da RS zaslužuje da se institucije tog entiteta poštuju.

"Za Republiku Srpsku Zakon o nepokretnoj imovini je na snazi i po njemu treba da se radi. Ne može se više reći da Schmidt samo osporava Republika Srpska, kada smo vidjeli šta o njemu misli i njegova država, kao i Velika Britanija. Schmidt je postao problem međunarodne zajednice, pa bi sada preko leđa Republike Srpske da pegla svoje brljotine", smatra Nešić.

Državni ministar podsjeća kako je Narodna skupština RS-a ranije usvojila zaključke kojima ne prihvata odluke visokog predstavnika.

"Nikakav stranac za nas nikada neće biti iznad institucije Narodne skupštine, posebno ako je on ovdje bez jedinstvenog stava Vijeća za implementaciju mira i bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Ne znam u čije ime on radi i koga predstavlja, ali za ovo što radi nema legitimitet. Uostalom, sve njegove odluke su ovdje produkovale nove krize i jasno je da je riječ o nedobronamjernom čovjeku koji ovdje po nečijem nalogu unosi turbulencije", mišljenja je Nešić.

Smatra da je zanimljivo kako je Schmidt "producirao krizu u trenutku stišavanja političkih tenzija".