Važno za EU put
66

Nešić o neusvajanju sporazuma sa Frontexom: Iznenađen sam kukavičlukom i nerazumijevanjem

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić osvrnuo se na činjenicu da Vijeće ministara nije usvojilo Sporazum za pregovore sa Frontexom te je poručio kako ga je iznenadila odluka kolega iz reda bošnjačkog naroda.
Prema mišljenju Nešića, ovim se odbio napraviti jedan veliki korak ka napretku BiH prema EU.

"Iznenadio me je jer sjedim sa ljudima koji se zaklinju u svoju posvećenost evropskom putu. Još više sam iznenađen nerazumijevanjem i kukavičlukom. Operativna saradnja znači da entitetski i kantonalni MUP-ovi sarađuju sa pripadnicima Granične policije BiH u čiji sastav će ući i pripadnici Frontexa", naveo je Nešić.

Poručio je i kako nije iznenađen što bošnjački političari, kako navodi, biraju prošlost i podjele.

"Kao ministar sigurnosti BiH građanima svih vjera i nacionalnosti želim da poručim da je resor koji vodim učinio najviše na evropskom putu što pokazuje i izvještaj Evropske komisije i može se čuti na svim sastancima kojima prisustvujemo. Sa Frontexom bi Ministarstvo sigurnosti BiH daleko odmaklo u odnosu na druge. Poštovani građani, kao ministar znam da u vama nema prepreka da postanemo dio evropske kolektivne sigurnosti nakon decenija nestabilnosti i kriza. Ima u onima koji se kriju iza vas", pojašnjava Nešić.

Naglasio je i kako ovim činom BiH ostaje jedina zemlja regija koja nije dio evropske kolektivne sigurnosti.

Znaju i da tako zaustavljaju BiH na evropskom putu. Znaju i da je sve što je uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. U skladu je i sa proklamovanom riješenošću da ovo Vijeće ministara da ključni doprinos EU integracijama. Znaju i nije ih briga. Nesposobni da pomjere zemlju naprijed oni svojim biračima ponovo nude mržnju prema RS-u i Srbima. Kao i svaki put do sada rezultat će biti isti - politikom mržnje od BiH će praviti tamni vilajet", zaključio je ministar Nenad Nešić.