Ministar sigurnosti
128

Nešić o kažnjavanju graničnih policajaca: Ovo je početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Schmidta

A. L.
Arhiv
Arhiv
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić oglasio se nakon pisanja portala Klix.ba da su granični policajci kažnjeni jer su dopustili tjelohraniteljima visokog predstavnika Christiana Schmidta da naoružani uđu u BiH.
Kako je kazao, nada se da je ovo "početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja."

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su kažnjena trojica graničnih policajaca.

Podsjetimo, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. jučer je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix.ba, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja visokog predstavnika Cristiana Schmidta.

Po stavu prijavitelja ovog slučaja, ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ali očito i Disciplinske komisije koja se sa tim stavom složila, pripadnici Schmitovog osiguranja su nelegalno unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Disciplinsku komisiju za policijske službenike Granične policije BiH čine Bojan Petrović (predsjednik), Željko Divčić i Sanela Sinanović.