Novi kamen spoticanja
26

Nešić nije došao na sjednicu Vijeća ministara BiH pa je tačka o Frontexu skinuta s dnevnog reda

N. V.
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Tačka dnevnog reda koja se tiče sporazuma Bosne i Hercegovine sa Frontexom skinuta je s dnevnog reda Vijeća ministara BiH s obzirom na to da ministar sigurnosti Nenad Nešić nije došao na sjednicu.
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH na dnevnom redu Vijeća ministara BiH se trebao naći Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu u Bosni i Hercegovini (Frontex).

Međutim, to je skinuto sa dnevnog reda, a ovo pitanje je još jedan potencijalni kamen spoticanja nove vlasti.

Nešić je govoreći o formiranju pregovaračkog tima za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Frontexom najavio da će u saradnju biti uključene i entitetske, tj. kantonalne policije. Ako se zna da nadležnost u graničnom pojasu Bosne i Hercegovine ima isključivo Granična policija BiH, postavlja se pitanje zašto uvoditi kantonalne i entitetske MUP-ove i da li se ovdje radi o oduzimanju nadležnosti državnih organa u korist nižih nivoa vlasti.

Izvori Klix.ba iz Granične policije BiH je rekao kako je tumačenje Nešića u suprotnosti sa zakonima koji propisuju nadležnosti Granične policije.

Osim toga, treba uzeti u obzir da Frontex za svoje partnere u svim drugim zemljama ima graničnu policiju ili graničnu stražu, a ne neke druge policijske agencije unutar države.