Sjednica u Mostaru
198

NES: Pozivamo stranke Trojke da prekinu koalicijsko partnerstvo i svaku saradnju sa SNSD-om

F. H.
Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH održalo je sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, razmatrana aktuelna politička situacija s posebnim akcentom na posljednja zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske i nove udare na državu Bosnu i Hercegovinu.

Narodni europski savez tim povodom usvojio je sljedeće zaključke:

 • Uočavajući sve češće, otvoreno i direktno miješanje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine Narodni europski savez Bosne i Hercegovine poziva države svjedoke Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da upozore Republiku Srbiju na neprihvatljivost narušavanja političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da poduzmu konkretne aktivnosti i sankcije radi sprječavanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i ostalih njegovih partnerskih političkih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske u protuustavnim aktivnostima kojima se ruši ustavni i pravni poredak, stvaraju uslovi za najavljenu secesiju, ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te prijeti regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti.

 • Uzimajući u obzir cjelokupne aktivnosti u pripremi, organizaciji i usvojenim aktima na 11., 12. i 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske radi sprečavanja primjene, provođenja i izvršavanja odluke Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da na osnovu člana 203a. "Neizvršavanje odluka Visokog predstavnika“ Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima jer je očigledno da postoji osnovana sumnja da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne poštuje i sprječava provođenje Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koju je donio Visoki predstavnik Christijan Schmidt 26. marta 2024. godine.

 • Pozivajući se na član 29. Saučinitelji, član 30. Podstrekavanje i član 156. Napad na ustavni poredak Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima jer postoji osnovana sumnja da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik udruženo sa drugim službenim osobama tog entiteta pripremao, organizirao i podstrekavao usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske na 13. posebnoj sjednici Republike Srpske koja je održana 18. i 19. aprila 2024. godine, te time počinio više navedenih i povezanih krivičnih djela kojima se na protivpravan način pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, urušiti izborni sistem i svrgnuti institucije izbornog sistema, a što je i u suprotnosti sa Aneksom III, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i članom V tog Aneksa kojim je utvrđeno da se Strane slažu da stvore stalnu izbornu komisiju sa nadležnostima da provodi buduće izbore u Bosni i Hercegovini.

 • Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da na osnovu dopunjenog člana 145a) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine pokrene istragu radi utvrđivanja odgovornosti zbog osnovane sumnje da je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, javno dana 17. 4. 2024. godine na konferenciji za medije u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i 18. 4. 2024. godine na zasjedanju 13. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske negirao genocid u Srebrenici, te na taj način počinio krivično djelo.

 • Uzimajući u obzir sve dosadašnje destruktivne, protuustavne i secesionističke aktivnosti predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i njegove političke stranke sa partnerima, raniji stav Narodnog evropskog saveza BiH da Savez nezavisnih socijaldemokrata sa partnerskim strankama ne treba biti dio parlamentarne većine i vlasti na državnom nivou potvrdio se kao utemeljen i ispravan, te pozivamo stranke Trojke da sa njima prekinu koalicijsko partnerstvo, svaku političku suradnju i razgovore, dok se ne uspostavi novi politički model suradnje radi nastavka evropskog puta bez ucjena, blokada, prijetnji, vrijeđanja i politika kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 • Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje usvajanje Izvještaja nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 92. do 95. godine koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na 13. posebnoj sjednici koja je održana 18. i 19. aprila 2024. godine čime se pokušava provesti završna faza izvršenog genocida njegovim negiranjem od strane zakonodavnog organa bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a što je u suprotnosti sa utvrđenim pravnim činjenicama u velikom broju presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Suda Bosne i Hercegovine i sudova Republike Srbije, kojima je za zločine počinjene u Srebrenici osuđeno preko 50 ratnih zločinaca s ukupno 771 godinu zatvora i četiri ratna zločinca sa doživotnim zatvorom: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Ljubiša Beara i Vujadin Popović.

 • Nikakvi naknadni revizionistički izvještaji nekompetentnih članova takozvanih nezavisnih međunarodnih komisija koje su formirane po nalogu politika koje negiraju genocid počinjen u Srebrenici ne mogu umanjiti težinu niti izmjeniti činjenice kojima se utvrđuje pravna istina da je van svake sumnje u Srebrenici počinjen genocid, a što je sadržano i izrečeno u sedam presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i trinaest presuda Suda Bosne i Hercegovine.

 • Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine poziva zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da usvoje predloženu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se određuje da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine čime se osuđuje svako negiranje genocida, umanjivanje zločina i spriječava njegova završna faza.

 • Pozivamo nadležne organe i institucije Bosne i Hercegovine da, s obzirom na stalnu prijetnju otcjepljenjem Republike Srpske, odmah, u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, poduzmu konkretne mjere na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

 • Pozivamo bosanske političke stranke i njihove predstavnike u institucijama Bosne i Hercegovine da hitno pripreme odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, koju bi usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u slučaju da vlasti Republike Srpske i njeni politički predstavnici odmah ne prestanu sa prijetnjom otcjepljenja tog bosanskohercegovačkog entiteta.

 • Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine smatra licemjernom politiku aktuelnih vlasti na državnom nivou kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prema nedavnom izjašnjavanju lidera Trojke, nametanja od strane visokog predstavnika nisu poželjna, te se sada svojim izjavama obavezuju da će se potrudit da u parlamentarnu proceduru upute Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo njih i cjelokupnu javnost da su nedavno njihovi stavovi bili dijametralno suprotni u vezi donošenja odluka od strane visokog predstavnika Christijana Schmidta kada je donio Odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine radi nametanja i imenovanja njenog aktuelnog sastava. Tada njihov stav nije bio da se trebaju potruditi kako bi izabrani predstavnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine izvršili izmjene i dopune Ustava Federacije Bosne i Hercegovine radi imenovanja i potvrđivanja sastava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a što smo mi u kontinuitetu zagovarali i predlagali.

Također podsjećamo da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Kluba zastupnika NES-a i Kluba zastupnika SBiH još 6. aprila 2023. godine usvojio zaključak kojim se Ustavna komisija Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje da razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na način da se izradi ustavno rješenje koje bi se primjenjivalo kao trajno i sistemsko rješenje u svim budućim slučajevima."

Međutim, do danas nije bilo političke volje, prvenstveno stranaka Trojke i HDZ-a, da podrže ove aktivnosti u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine čime su omogućili da Amandman koji je sastavni dio Odluke kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine stupi na snagu 1. maja 2024. godine.