BiH
26

Nerzuk Ćurak: Obama barem zna gdje je BiH

FENA
Nerzuk Ćurak
Nerzuk Ćurak
Činjenica da je Barack Obama osvojio drugi mandat prije svega je dobro za građane SAD-a, posebno za srednju klasu, u smislu afirmacije boljeg života za ovu populaciju, prokomentirao je za Fenu pobjedu Baracka Obame na predsjedničkim izborima profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i politički analitičar Nerzuk Ćurak.

Kada je u pitanju odnos SAD-a s Obamom na čelu spram BiH, Ćurak smatra da se ne može očekivati ništa spektakularno jer BiH nije ni u vrhu, a ni u sredini prioriteta SAD-a.

"Na neki način mene frustrira ova činjenica jer je SAD odgovoran za ovakvo stanje imajući u vidu da je bio ključni igrač u konstituiranju nemoguće političke instalacije kakav je Dejtonski sistem", pojasnio je.

Ono što je Obamina prednost, istakao je Ćurak, jeste da, za razliku od Mitta Romneya, Obama bar zna gdje je BiH.

"Neki članovi njegove administracije bili su jače ili slabije involvirani u bosansku krizu te smatram da, s obzirom na to da je Dejtonski ugovor međunarodni ugovor, SAD neće odstupiti od ključne ideje da se BiH razvija kao politička zajednica i nezavisna država", naglasio je.

Ipak, Ćurak nedavni dolazak državne sekretarke Hillary Clinton u društvu s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton karakterizira kao poruku kojom SAD polako prepušta BiH Briselu.

"Imajući u vidu da se mi iznutra nismo izgradili kao samoodrživa politička zajednica to nije dobro za BiH", zaključio je Ćurak.