Rektorica UNTZ-a
12

Nermina Hadžigrahić: Ne želim biti diktator, neimenovanje prorektora nema veze sa politikom

A. K.
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli i ovu akademsku godinu će okončati bez imenovanih prorektora i s rezultatima koji nisu na zavidnom nivou u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić prije skoro dvije godine stupila je na ovu dužnost, a do danas nije uspjela imenovati svoje prve saradnike, odnosno prorektore. Kako je kazala, to nema veze s politikom, naglasivši da ne želi biti diktator u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Dok istaknuti akademski radnici konstantno upozoravaju da tuzlanski Univerzitet srlja u propast, rektorica Hadžigrahić poručuje da razloga za zabrinutost nema. Od obećanja da će do kraja 2018. biti imenovani prorektori nije bilo ništa, a priča Hadžigrahić i danas je ista. Ona se ogleda u tome da će njeni prvi saradnici uskoro biti imenovani.

"Biti prorektor nije jednostavno i to vam donosi neke nove velike obaveze, a istovremeno se odvajate od nastave. Nije da ne želim imati prorektore, ali nisu svi bili zainteresirani za ovako veliki posao. Obavljala sam razgovore i nadam se da će se situacija promijeniti te da će prorektori biti imenovani krajem ove, odnosno početkom iduće akademske godine", kazala je Hadžigrahić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Na Univerzitetu u Tuzli od osnivanja 1976. do kraja 2017. godine nikada se nije desilo da funkcioniše bez prorektora, a aktuelnoj rektorici često se u javnosti prigovara da sama želi obavljati te poslove.

"Zaista nije tako. Splet je različitih okolnosti, ali mogu reći da ovdje nije u pitanju politika, niti moja želja da budem diktator na Univerzitetu u Tuzli. Radimo timski, imam dobar sastav menadžmenta kada su u pitanju dekani fakulteta koji imaju višegodišnje iskustvo", dodala je Hadžigrahić.

Nakon dolaska na poziciju rektorice Hadžigrahić je u nekoliko navrata govorila da će u njenom radu prioritet imati naučno-istraživački rad. Danas kaže da nije zadovoljna postignutim rezultatima u ovoj oblasti.

"Mislim da možemo mnogo bolje i više. Izrada doktorske disertacije, odnosno ono na čemu su radili doktori nauka je značajno, ali nama treba više i sistematičnije. Zapravo, treba nam više ulaganja u naučno-istraživački rad i s time generalno nijedan univerzitet u BiH nije zadovoljan. Društvena zajednica bi trebala više ulagati u to i borit ćemo se za taj segment", dodala je Hadžigrahić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Za razliku od prethodne godine Univerzitet u Tuzli u 2019. će zabilježiti povećanje broja upisanih studenata. U prvom upisnom ciklusu u 2018. su bila prijavljena 1.344 kandidata, a sada ih je blizu 1.600.

Standardno najveći interes vlada za Medicinski i Elektrotehnički fakultet, a svoje interesovanje ove godine svršenici srednjih škola pokazuju i za studij Ekonomije.

Pred Univerzitetom u Tuzli sada je drugi i treći upisni rok, a iz ove visokoškolske ustanove poručuju da su zadovoljni s dosadašnjim nivoom znanja koji su u prvom roku pokazali budući studenti.