Između vlasti i države
147

Nermin Nikšić: Vlast na osnovu neustavne odluke CIK-a bi bila izdaja, nemamo dileme u vezi NATO-a

Piše: I. Č.
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mi u Bh. bloku nemamo nikakvu dilemu da je članstvo u NATO-u interes Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i želimo da se taj proces maksimalno ubrza, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić za Klix.ba.

Nikšić je uvjeren da se unutar Bosne i Hercegovine, ukoliko se o tome bude razgovaralo, može postići konsenzus jer nema, kako kaže, niti jednog racionalnog razloga da se ne ide ka članstvu u NATO.

"To je, uostalom, službeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine i zakonska obaveza", rekao je Nikšić, dodavši da je bespotrebno izmišljati zavjere zbog toga što NATO integracije nisu definisane u kriterijima za državnu vlast.

Napomenuo je da ne treba ignorisati činjenicu da u RS i vlast i opozicija smatraju kako Bosna i Hercegovina ne treba ulaziti u NATO.

"To se ne može ignorisati i sa svima njima treba otvoriti ozbiljan dijalog o toj temi. Ponavljam nema racionalnih razloga da neko bude protiv toga, a naročito nema mjesta argumentima da trebamo čekati odluku Srbije ili bilo koga drugog", kategoričan je on.

Napomenuo je da ne treba minimizirati činjenicu da SDA otvoreno dogovara koaliciju sa SNSD-om i da im je zbog toga svojim glasovima osigurala četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH kako bi SNSD bez problema mogao blokirati sve što želi, pa tako i put ka NATO-u.

"Mi iz Bh. bloka smo jasno rekli da nećemo razgovarati, a pogotovo učestvovati u formiranju vlasti na osnovu neustavne odluke CIK-a BiH, jer bi to za nas bila izdaja Bosne i Hercegovine", rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Dodao je kako je super prilika da se i SDA o tome javno i jasno opredijeli.

"Ili će kako su započeli kada su za mjesto potpredsjednika Narodne skupštine u RS ili mjesto u kolegiju u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine nastaviti gaziti svaki princip i svaku vrijednost", napomenuo je Nikšić za Klix.ba.

Najmanje što oni moraju uraditi jeste, prema njegovim riječima, da kažu šta će izabrati između vlasti i države, umjesto što nastavljaju besmislenu politiku optuživanja svih drugih za neke tajne dogovore.

"SDA takve dogovore pravi gotovo svakodnevno samo s ciljem da se održe na vlasti bez obzira na cijenu koju ćemo zbog toga svi mi platiti", zaključio je Nermin Nikšić.