Svjetski dan turizma
178

Nermin Muzur: Ne može se država razvijati samo na turizmu, ali mu moramo dati veću šansu

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nermin Muzur (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Svjetski dan turizma večeras je svečano obilježen i u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Tim povodom predstavljeni su novi projekti i sumirani dosadašnji rezultati Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS).

U okviru obilježavanja ovog datuma brojnim gostima obratio se direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur koji nije mogao sakriti ponos zbog činjenice da je Turistička zajednica danas dio sistema. Za uspjeh koji su postigli proteklih godina mogla bi se vezati izreka "preko trnja do zvijezda". Prvi koraci, bili su, kaže nam, jako teški. No, danas je situacija evidentno drugačija.

"Krenuli smo od ničega, iz jedne kancelarije koja je bila premala, bez ikakvih uslova, a danas smo došli u instituciju koja ima svoj budžet, sufinansira druge projekte, radi dobre stvari i promoviše sve vrijednosti KS. Sredstva, prihodi, sve ono što je Turističkoj zajednici dolazilo nekad, danas je to dio sistema i to je pod kontrolom. Također, ponosan sam da smo izgradili priču koja može finansirati ili sufinansirati druge projekte, od koncerta Plavog orkestra, Crvene jabuke, DJ Solomuna... Svaki put su to događaji koji imaju po desetine hiljada gledalaca i imaju pozitivni efekat za cijelu priču", kaže Muzur.

Sarajevu, dodaje, najviše treba upravo te pozitivne energije...

"Nakon svakog tog događaja osjeti se pozitivna energija i vidi se da u Sarajevu ima pozitive koju treba probuditi. Također, važno je da smo uveli elektronsku prijavu gostiju. Epilog svega je da imamo najbolju turističku sezonu ikad u KS, već smo na cifri koja je preko milion noćenja i presretni smo", iskren je Muzur.

Dok sumira rezultate, ističe da je iznimno ponosan zbog činjenice da su vratili povjerenje realnog sektora.

"Ponosan sam da čvrsto držimo vezu s privatnim i realnim sektorom. Na naredni sajam u London idemo sa deset suizlagača, deset privatnih kompanija koje će zajedno na jednom mjestu s turističkom zajednicom predstavljati Sarajevo i BiH. To je budućnost kada je riječ o turizmu i jedini način kako možemo funkcionirati. Posebno nam je draga saradnja sa Zemaljskim muzejom, prepoznali smo da je to naše blago koje trebamo održavati i njegovati ga za sve generacije koje dolaze", govori Muzur.

Nada se, nastavlja naš sagovornik, da će nivoi vlasti prepoznati turizam kao moguću granu koja pokazuje da je najbrže rastuća grana.

"Na osnovu turizma može se napraviti najbolja promocija i razvoj zemlje. Tek tada možemo pričati o pozitivnoj budućnosti BiH. Svijet vjeruje u turizam, svijet se i zakonski i proceduralno okrenuo turizmu, a mi još uvijek ne vjerujemo čvrsto u turizam. Naravno, ne može samo turizam biti nešto na osnovu čega se razvija država i biti jedini izvor prihoda, ali moramo mu dati veću šansu, kako bi nam pokazao koliki su zaista njegovi potencijali", poručuje Muzur.

Na koncu, iz Turističke zajednice KS najavili su dvije nove web aplikacije na osnovu koje će turisti vrlo lako moći doći do novih informacija o Sarajevu.

"Ove aplikcije se mogu nadograđivati, a mi ćemo to raditi mapiranjem svim izletištima u KS, kako bi turiste što više zainteresovali za naš grad", ističe Muzur.