Izabran jednoglasno
144

Nermin Mandra je novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Državni poslanik i bivši načelinik Kaknja Nermin Mandra odlukom delegata Kantonalne skupštine Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona izabran je na mjesto predsjednika te tako naslijedio dosadašnjeg Miralema Galijaševića.

Mandra je na današnjoj skupštini jednoglasno izabran za predsjednika KO SDA ZDK, a za potpredsjednike izabrani su Selvedina Sarajlić-Spahić iz Zenice, Alija Ogrić iz Tešnja te načelnik Breze Vedad Jusić.

U razgovoru za Klix.ba Mandra je nakon izbora kazao da se današnjim aktivnostima završio šestomjesečni proces izbora u SDA koji je počeo u oktobru s Kongresom.

"Vrlo mukotrpnu fazu u radu stranke smo završili jer uvijek imamo blage tenzije unutar naših redova. Mlado smo demokratsko društvo i ne shvatamo na najbolji mogući način pojam demokratije, pa uvijek imamo zaostalih napona i pukotina. Sada ćemo se okrenuti ka naprijed, pred nama su lokalni izbori, želimo jačati stranačku infrastrukturu. Imamo Vladu ZDK i skupštinsku većinu koja je stabilna i očekujemo intenzivan rad i sigurno je da će imati podršku ovih struktura", kazao je Mandra.

Mandra je rođen 17. decembra 1969. godine u Kaknju gdje je završio Mašinsku tehničku školu, a nakon toga i Mašinski fakultet u Sarajevu. Član je Stranke demokratske akcije od njenog osnivanja, a početkom rata je bio dobrovoljac Armije BiH.

U svojoj karijeri radio je kao direktor i urednik u JU "Radio Kakanj", zatim u TE Kakanj, a bio je i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Zeničko-dobojskom kantonu u mandatnom periodu od 2003. do 2011. godine.

Za načelnika Kaknja izabran je 2012. godine, a na polovini drugog mandata odlazi u Parlament BiH. Prije dvije godine izabran je za državnog zastupnika.

Dosadašnji predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević svoje političko djelovanje nastavlja u Predsjedništvu SDA BiH i kao predsjednik Kadrovske komisije SDA BiH.