Potvrđeno za Klix.ba
76

Neretvu zamutio talog iz akumulacije HE Mostar, modra boja se vratila pred večer

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zbog zamućene rijeke Neretve u Mostaru danas je intervenisala Agencija za vodno područje Jadranskog mora čiji su stručnjaci izlaskom na teren utvrdili zamućenje rijeke Neretve u dužini od oko 5 do 6 kilometara, koje je krenulo nizvodno od brane HE Mostar, potvrđeno je za Klix.ba.
Ističu da je Elektroprivreda HZHB već izvijestila da su uslijed redovnih radova na Hidroelektrani Mostar otvorili temeljni ispust vode iz akumulacije i da je vjerojatno došlo do pokretanja taloga iz akumulacije, što je izazvalo zamućenje Neretve.

Prema objašnjenju iz Elektroprivrede HZHB, kako nam je kazano, zbog radova i potrebe da je sve ugašeno i nema struje na objektu, morali su ispustiti biološki minimum od 50 kubika. Prema pojašnjenju koje nam je dato kad su otvorili temeljni ispust, kako tri mjeseca nije bilo otvarano, vjerojatno je povuklo taloga sa dna akumulacije.

Ova pojava među građanima je izazvala paniku i otvorila brojna pitanja, među kojima i ono koliko je fekalija u Neretvi.

"Mi smo organizovali uzimanje uzoraka sa četiri mjesta, koji će se obraditi u laboratoriji i sutra ćemo tokom dana znati rezultate i je li uz zamućenje bilo još nečega", rekli su nam iz Agencije.

Također navode kako je praćenjem situacije na terenu konstatovano da je zbog brzine kretanja Neretve intenzitet zamućenja u primjetnoj mjeri smanjen u nizvodnom toku rijeke u periodu oko 15:30 na lokaciji Carinski most i da će zamućenost nestati uskoro.

"U kontaktu smo s nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, a organizirali smo i praćenje stanja ne terenu", kazali su nam iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

Modra boja Neretve vraćena je oko 19 sati uvjerila se ekipa portala Klix.ba na lokacijama Stari i Carinski most u Mostaru.