Zloupotreba položaja
61

Neregularno činovanje u FUP-u: Predsjednik komisije najbolju ocjenu dao sinu

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Policijski službenik Svevlad Hoffman uputio je zahtjev v.d. direktoru Federalne uprave policije (FUP) Ensadu Kormanu za pokretanje internog postupka protiv tri policijska službenika zbog neregularno sprovedene konkursne procedure činovanja u FUP-u, saznaje Klix.ba.

Zbog povrede službene dužnosti postupak je pokrenut protiv Mustafe Hujdurovića, predsjednika Komisije za za promicanje policijskih službenika FUP, i članova Komisije Ibre Bešlije i Vahidina Munjića.

Naime, oni su navodno zloupotrijebili službeni položaj kako bi Kerima Hujdurovića, sina Mustafe Hujdurovića, promakli u čin inspektora.

Zbog očitog sukoba interesa Hujdurović nije smio biti dio Komisije koja je ocjenjivala njegovog sina. Zakonom je propisano da je jedna od dužnosti policijskog službenika da bude nepristrasan te da je dužan izbjegavati aktivnosti ili propuste koji su nespojivi sa dužnostima.

Međutim, uprkos tome Hujdurović nastavlja s procedurom ocjenjivanja te najbolju ocjenu daje svom sinu.

Članovima Komisije Bešliji i Munjiću se na teret stavlja to što nisu tražili izuzeće Hujdurovića nakon saznanja da je jedan od kandidata njegov sin čime su nastavili s konkursnom procedurom koja je na koncu kompromitovana.