"Staza sjećanja"
105

Nepregledna staza obuće kao spomen na one kojih više nema: Sarajevo se danas sjeća ubijenih tokom opsade

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na Trgu djece Sarajeva u glavnom gradu BiH danas je organizovana memorijalna šetnja u okviru projekta "Stazom sjećanja", a sve povodom godišnjice početka opsade grada.

Memorijalna štnja organizovana je u okviru obilježavanja Dana početka opsade Sarajeva s ciljem da se na dostojanstven način oda počast svim ubijenim građanima opkoljenog Sarajeva i poginulim braniteljima Armije RBiH i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Povodom Dana početka opsade Sarajeva, duž rute od Trga djece Sarajeva do Baščaršije, postavljena je staza sjećanja koju čine cipele kao simbol koraka ubijene djece i građana opkoljenog Sarajeva te poginulih branitelja.

"6.585 poginulih branitelja Prvog korpusa, 11.541 građanin, 1.601 dijete. Ti brojevi bi bili mnogo veći da nije bilo naših branitelja, naših doktora koji su spašavali živote, a staza sjećanja se odnosi na sve nas koji smo bili u Sarajevu pod opsadom. Mi smo žedni za pravdom i istinom, a kroz ovakve projekte mi ćemo pričati i dočekati pravdu", rekao je ranije ministar Omer Osmanović.

Povodom godišnjice početka opsade Sarajeva u glavnom gradu Bosne i Hercegovine planiran je niz aktivnosti kako u oblasti umjetnosti tako i politike te će se na dostojanstven i adekvatan način obilježiti početak opsade Sarajeva kao i 6. april - Dan grada Sarajeva.