Samo kod nas
246

Nepoznata lokacija na kojoj se nalazi Vlada Federacije BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Već danima je nemoguće dobiti službe Vlade Federacije BiH na brojeve telefona navedene na zvaničnoj web stranici organa izvršne vlasti. Prostorije koje je koristila Vlada FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu su prazne, a odnesena je čak i policijska kućica koja je bila ispred zgrade.

Zvanični podaci s web stranice Vlade Federacije BiH i dalje govore kako se federalna vlasti nalazi na adresi Alipašina 41 u Sarajevu, odnosno u zgradi koja je u vlasništvu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Međutim, kako nam je potvrđeno, u toku je selidba Vlade Federacije BiH, zbog čega entitetske institucije nisu dostupne građanima Federacije BiH. Posebno je zanimljivo što Vlada FBiH nije informisala javnost o selidbi, pristupajući svemu kao da premještaju vlastitu imovinu, a ne imovinu stanovnika FBiH. Niko još uvijek nema potpunu informaciju o tome gdje se nalaze organi izvršne vlasti.

Iz jednog od kabineta federalnih ministara kazali su nam kako je njihov broj telefona u funkciji zahvaljujući tome što su preusmjerili pozive s fiksnog telefona na mobilni telefon sekretarice.

Informaciju o preseljenju očito nema ni desetak boraca koji već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Alipašinoj ulici. Ostaje nejasno da li borci imaju namjeru ostati na istom mjestu i koja je uopće poenta protesta ispred zgrade SDP-a BiH koji nema nijednog ministra u Vladi FBiH.

Postoji realna mogućnost da se borci "presele" ispred zgrade Energoinvesta i da nezadovoljstvo počnu izražavati na adresi Hamdije Čemerlića 2 gdje će biti smještene federalne institucije od 1. marta ove godine.

Inače, javnost je prije nekoliko mjeseci informisana da su borci koji su ispred Federalne vlade postavili šatorsko naselje postali kupci električne energije od Elektroprivrede BiH. Demonstrantima je čak uredno i uručen račun za struju, a nije poznato da li će i na koji način borci uspjeti priključiti struju ispred zgrade Energoinvesta.

Podsjećamo, Vlada FBiH privremeno će biti smještena u prostorijama Energoinvesta dok se u potpunosti ne omogući preseljenje u zgradu Javne ustanove Studentski centar u Nedžarićima.

Federalni organi vlasti će od 1. marta 2018. godine do 31. decembra 2018. godine plaćati Energoinvestu zakupninu od 17,55 KM po metru kvadratnom, s uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratna metra prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM.

Zanimljivo je da je ugovorom o zakupu poslovnih prostorija s Energoinvestom definisano da prvih šest mjeseci Vlada FBiH neće plaćati zakupninu. Međutim, ovakva beneficija je propala s obzirom na to da zvanični ugovor teče od 1. septembra 2017. godine, odnosno da mogućnost neplaćenog boravka važi do 1. marta 2018. godine.

Niko iz Vlade FBiH do sada građanima nije saopćio koliko je koštalo renoviranje i preseljenje u zgradu Energoinvesta.