Nelogičnosti
82

Neopredijeljen Bošnjak i "preskočen" Hrvat: Kako je nacionalna pripadnost odigrala ključnu ulogu za posao u FUP-u

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna uprava policije 21. jula je objavila konačnu listu od 15 kandidata za zapošljavanje u činu policajac, za koju je konkurs objavljena 20. decembra prošle godine. Na listi se nalazi devet Bošnjaka, četiri Hrvata, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih, a u skladu, kako tvrde iz FUP-a, s odredbama člana 4. Zakona o policijskim službenicima i člana 11. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Ipak, postoje tri nelogičnosti.

Član 4. Zakona o policijskim službenicima propisuje da: "Struktura policijskih službenika u policijskom organu podržava nacionalnu strukturu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva iz 1991. godine".

Kandidati bilo koje nacionalne pripadnosti su primljeni po redoslijedu, na osnovu osvojenih bodova. Izuzetak je kandidat Adnan Duratović koji je, kako stoji na listi kandidata, po nacionalnosti Hrvat, a koji nije primljen uprkos tome što je drugi kandidat hrvatske nacionalnosti po broju osvojenih bodova. Iako Duratović ima 65 bodova, primljeni su kandidati koji imaju 63, 57 i 52 boda.

Nije jasno ni kako se među devet primljenih Bošnjaka našao kandidat Ibro Miladin, koji je po nacionalnoj pripadnosti neopredijeljen, barem tako stoji na spisku kandidata.

I dok kandidati koji su ostvarili zavidne rezultate prilikom testiranja smatraju da su izigrani, iz FUP-a ističu da je u objavljenom konkursu stavljena napomena da će se direktor prilikom odabira kandidata rukovoditi odredbama člana 4. Zakona o policijskim službenicima o strukturi policijskih službenika.

Ipak, dio kandidata vjerovatno nije ni shvatio šta znači "Struktura policijskih službenika u policijskom organu podržava nacionalnu strukturu stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva iz 1991. godine", ne znajući pri tome da će nacionalna pripadnost odigrati ključnu ulogu u njihovom (ne)zaposlenju u Specijalnoj jedinici FUP-a.

Da je FUP nejasno ili nedovoljno informisao kandidate o važnosti nacionalne pripadnosti pokazuje i prijavni obrazac u kojem je navedeno da je izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti dobrovoljno.

Objašnjenje za navedene nelogičnosti do objavljivanja ovog članka od FUP-a nismo dobili.

FUP