BiH
34

Neophodna kombinacija sterilizaicje sa drugim zakonaskim mjerama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Analiza brojanja pasa u Sarajevu u proteklih 5 godina pokazuje da je masovna sterilizacija dosegla najveće rezultate koji su mogući bez provođenja i drugih zakonskih mjera neophodnih za efikasno i trajno rješenje problema pasa lutalica.

Od kako je počelo godišnje brojanje pasa, najveći broj zabilježen je 2013. godine kada su rezultati pokazali približno 12.400 pasa na ulicama, dok se dvije godine nakon provođenja kampanja masovne sterilizacija pasa lutalica koje finansira Fondacija Dogs Trust, 2015. Godine, ovaj broj se smanjio na približno 7.600, što je predstavljalo pad za 38 posto.

Blago povećan broj pasa koji je u junu ove godine iznosio približno 9.800, umjesto nastavka opadajućeg trenda koji je bio za očekivati s obzirom na još intenzivniji tempo i značajne rezultate masovne sterilizacije, indikator je stalnog priljevanja novih nezbrinutih pasa kroz napuštanje i neregistrirani uzgoj pasa, te dovoženje pasa lutalica iz drugih regija u Sarajevo.

Vrijedna podrška kroz finansiranje masovne sterilizacije u koju je Fondacija do sada uložila oko 5.5 miliona konvertibilnih maraka, može se iskoristiti do maksimuma samo ako se kombinira sa dosljednim i kontinuiranim provođenjem sistemskih mjera odgovornog vlasništva tj. sankcioniranja neodgovornog vlasništva, te s uspostavom zakonskog, tranzicijskog skloništa, provođenjem sistemskog udomljavanja pasa i drugih propisanih mjera.

Problem pasa lutalica bit će na putu ka jedinom mogućem trajnom i održivom rješenju samo ako se uspostavi i počne provoditi zakonski zasnovan sistem za upravljanje popluacijom pasa.

Fondacija u tom smislu snažno pozdravlja inicijativu lokalnih vlasti u Sarajevu za ovakvim pristupom, što bi značilo prekretnicu u rješavanju ovog važnog pitanja, ne samo za grad i kanton, već i za cijelu zemlju.

Prema našim informacijama, i druge regije se počinju uključivati u uspostavu sistemskog rješenja, a podrška Fondacije se rapidno širi da potpomogne u tome, te bi model iz Sarajeva koji je u fokusu podrške Fondacije već petu godinu, mogao poslužiti kao dobro ucrtan put ka rješenju problema u cijeloj zemlji.

Dok nastavlja sa značajnom podrškom kroz programe koji već godinama podupiru uspostavu ovog sistema, Fondacija je spremna na produbljavanje podrške lokalnim vlastima i zajednici u ovom, za problem pasa lutalica, historijskom procesu.

Ako se psi više ne razmnožavaju, ako nema novog napuštanja i nekontroliranog uzgoja pasa, te ako se uspostavi sistem udomljavanja i provedu druge zakonske mjere, na ulici će samo privremeno ostati zdravi, socijalizirani, sterilisani psi. Nakon što se njihov relativno kratki životni vijek završi, uz dalje kontinuirano provođenje sistema i sprečavanje dovoza pasa iz drugih regija, problem će sigurno biti potpuno riješen i više se nikada neće vratiti.

Nasuprot tome, svjedoci smo da je nakon i dugogodišnjih najava o rješavanju problema na ovaj ili onaj - nesistemski način, sedam godina nakon usvajanja zakona, problem i dalje uveliko prisutan.

Cjelokupna analiza potvrđuje da je kombinacija sterilizacije i ostalih mjera u sistemu ključ za trajno rješenje, te garant da se problem neće vratiti.

Fondacija Dogs Trust finansira brojanje pasa lutalica u Sarajevu još od 2012. godine koje se provodi prema metodologiji usavršenoj u zemljama sa sličnim problemima, što i omogućava analizu broja pasa lutalica u gradu Sarajevu u rasponu od zadnjih pet godina.