Milorad Dodik
0

"Neodržavanje sastanka lidera nije moj, već poraz BiH"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon što je većina stranaka odbila da učestvuje u razgovorima koje je bio zakazao za danas u Banjoj Luci, da ovo nije njegov poraz, niti SNSD-a, već poraz BiH.

“Ovo je lice i naličje BiH”, kazao je Dodik na pres-konferenciji koju je održao umjesto zakazanog sastanka i naveo da se uopće ne osjeća nezadovoljnim što sastanak nije ni održan.

Naveo je i da je ovo uspjeh u pokazivanju lica i naličja same BiH.

Optužio je određeni broj političara iz Federacije BiH da žele samo da se pojavljuju na sastancima koje vode i modeliraju stranci koji, kaže, rade po pravilu u korist bošnjačkih interesa, dok postoje i drugi političari koji se zalažu za dogovor domaćih predstavnika.

Za sebe kaže da će i dalje preferirati sastanke domaćih lidera, bez stranaca.

"Stranci ne mogu da modeliraju i usaglašavaju našu praksu. Čak i da se pristane na takvo nešto to će značiti da i domaće snage moraju da nešto urade i toga je Evropa svjesna”, ustvrdio je lider SNSD-a i dodao da stranci posebno ne mogu da učestvuju u razgovorima u vezi s Ustavom BiH, ali i drugim pitanjima.

Ponovio je i da on "nije zainteresiran i da ne voli BiH, već je tu zato što mora i zato što je ona sporazumna zemlja nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je dao određene obaveze koje on kao predstavnik vlasti i SNSD-a mora da poštuje”.

Taj sporazum jedino, kaže, i poštuje, a "nikako neku drugu priču".

Dodik tvrdi i da razumije i druge koji imaju, kako kaže, emocije i žele BiH po svojoj volji.

"Te dvije želje su suprotne, ali je moguće da se BiH uredi na minimumu saglasnosti svih i zato je potrebno da na tome rade domaći lideri”, kazao je.

To danas, navodi, nije bilo moguće, ali želi da vjeruje da će biti moguće u budućnosti.

Dodik je na kraju ponovio da će prisustvovati svakom sastanku na koji bude pozvan od domaćih struktura da bi se raspravljalo o pitanjima važnim u BiH, ali neće prisustvovati sastancima koje će modelirati i voditi stranci u plenumu.

"SNSD više neće učestvovati na plenarnim sastancima koje će voditi bilo koji stranac, bez obzira na to kojeg je nivoa", kategoričan je Dodik i dodaje da to opet ne znači da neće sa strancima bilateralno razgovarati i ukazivati na određene stvari budući da oni, kaže, imaju određenu ulogu ne samo u političkom životu BiH već čitavom svijetu.

Dalje tvrdi da prihvatiti koncepciju da stranci vode, modeliraju ili predlažu, kao što je to bio slučaj s "butmirskim paketom" znači "dati legitimitet konceptu za koji se zalaže Sulejman Tihić", za koga je rekao da ga je međunarodna zajednica "zajedno s drugim bošnjačkim političarima razmazila".

Za lidera SDA je još ustvrdio i da je shvatio da "treba samo malo više da plače i cmizdri pa da može da dobije rješenja koja je ranije lako dobijao".

Dodik tvrdi da je "sada to nemoguće i neće se više dešavati".

Za međunarodnu zajednicu rekao je da je, promovirajući koncept tolerantnosti u BiH, ujedno "proteklih 13 godina bila netolerantna prema RS-u te da su svi zahtjevi koji su dolazili bili na teret njenih nadležnosti i prava".

"Ta politika više ne može da prođe i neće proći", rekao je predsjednik SNSD-a.

Na sastanak koji je Dodik bio zakazao za danas odazvali su se samo predstavnici njegovih koalicijskih partnera, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, te uime Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović.

Poziv je bio upućen svim strankama koje imaju poslanike u državnom parlamentu, a budući da se većina nije odazvala sastanak nije ni održan.

Da prisustvuje razgovorima, na koje su samo došli predsjednik DNS-a Marko Pavić, te potpredsjednici SP-a Saša Čudić i Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, stigao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Dnevni red sastanka brojao je osam tačaka, a Dodik je predvidio da se razgovara o Izvještaju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o radu tog tijela, zatim o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u organima BiH te o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima.

Za sastanak s liderima parlamentarnih stranaka Dodik je bio kandidirao i temu u vezi s modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene u BiH, odnosno povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, način izbora i povećanje broja delegata u Domu naroda, usaglašavanje odredbe Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, prijenos nadležnosti s Predsjedništva BiH na Vijeće ministara BiH, odnosno budžet i međunarodne finansijske transakcije.

Trebalo je da bude riječi i o rješavanju pitanja državne imovine i aktivnostima na daljnjem putu BiH ka NATO-u te budžetskim planiranjima za narednu godinu.

Lider SNSD-a je bio predvidio da se razgovara i o Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH te o pripremi za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.