Povrijedili životinju
3.5k

Neodgovorni pojedinci na Vrelu Bosne labuda pogodili strelicom u glavu

G. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Sarajevo objavili su da su neodgovorni pojedinci povrijedili labuda na Vrelu Bosne.

Kako se može vidjeti na objavljenim fotografijama, oni su pogodili labuda strelicom u glavu.

"Na prostoru Spomenika prirode Vrelo Bosne neodgovorni pojedinci su povrijedili jednog labuda. Labud (Cygnus olor lat.) je vrsta koja je simbol ovoga područja. Prostor koji naseljavaju je njihovo prirodno stanište. KJU za zaštićena prirodna područja se brine da ove vrste ptica kao i pripadnici svih drugih vrsta i skupina organizama imaju adekvatnu zaštitu shodno pravnim aktima po kojima upravljamo", naveli su iz spomenute ustanove.

Najoštrije su osudili čin nehumanog postupanja i odnosa neodgovornih pojedinaca prema jedinki labuda i podsjećaju da je prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno bez valjanog razloga namjerno uznemiravati divlje životinje ili ih hvatati, ozljeđivati ili ubijati.

Prema istom Zakonu novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kaznit će se fizičko lice ukoliko namjerno hvata, ozljeđuje ili ubija divlje životinje.

"Sve mjere za zbrinjavanje oštećene životinje su poduzete koja srećom nije životno ugrožena. Također se mole posjetioci koji primijete neodgovorno ponašanje pojedinaca, da isto prijave uposlenicima Ustanove odnosno nadzornicima na datom prostoru", naveli su.

Mole sve posjetioce da prilikom boravka na zaštićenim prirodnim područjima svojim namjernim ili nenamjernim postupcima ne uznemiravaju niti ugrožavaju biodiverzitet područja.