Snijeg ih iznenadio
0

Neočišćeni putevi doveli do velikih gužvi na putevima prema Bjelašnici i Trebeviću

Piše: I. Č.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Put prema Bjelašnici (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Službe za održavanje puteva na bh. olimpijskim planinama iznenadile su sniježne padavine, pa su zbog neočićenih puteva prema Bjelašnici i Trebeviću stvorene velike kolone automobila. Reagovali su i policijski službenici: na putu prema Bjelašnici da regulišu saobraćaj, a na putu prema Trebeviću da naprave uviđaj nakon saobraćajne nesreće.

Zbog neočišćenog snijega stvorene su ogromne kolone automobila na putevima koji vode prema olimpijskim planinama Bjelašnica i Trebević, što je ljubiteljima prirode ovog vikenda otežalo ili uskratilo odlazak na olimpijske planine.

Navedena situacija dovela je do manje saobraćajne nesreće na Zlatištu, u kojoj su se sudarila dva automobila.

"Riječ je o manjoj materijalnoj šteti na vozilima, ali se stvorila veća gužva na putu prema Trebeviću. Najprije zbog neočišćenog kolovoza, a kasnije još veća zbog nezgode. Prilikom nesreće nije bilo povrijeđenih", kazali su iz Policijske uprave Istočno Sarajevo za Klix.ba.

Iz BIHAMK-a je jutros javljeno da se zbog ugaženog snijega na kolovozu sporije saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegovinu, a da posebnu pažnju skreću na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja.

"Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Tarčin-Konjic, Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Prozor, Livno-Kupres i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad", saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog niskih temperatura upozorili su na moguću poledicu, a pojačan oprez savjetuju na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

"Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme", stoji u saopćenju iz BIHAMK-a.