BiH
9

Neočišćene gomile snijega otežavaju kretanje pješaka po Sarajevu, na terenu 90 radnika Rada

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prvih nekoliko dana 2017. godine u BiH obilježile su snježne padavine, koje su uveselile ljubitelje zime, ali i očigledno iznenadile službe zadužene za čišćenje.

Gust snijeg padao je u utorak i napravio ogromne probleme u Sarajevu. Glavna saobraćajnica očišćena je u toku dana, dok su trotoari i sporedne ulice ostale zatrpane i danas.

Iz KJKP Rad kazali su kako je jučer 150 radnika bilo angažovano na ručnom čišćenju i posipanju soli te kako je nekoliko desetina grtalica raščišćavalo saobraćajnice.

"U toku protekle noći, odnosno do 23:00 sata, sve ulice su postale prohodne, saobraćaj je normalizovan. Rad je danas sa 90 radnika na terenu zaduženih za ručno čišćenje i vozilima za mehaničko, nastavili sa čišćenjem. Danas su radnici Rada ulice posipali solju kako bi se priječila poledica, a s obzirom na to da su najavljene nove snježne padavine, Rad će svakako djelovati u svojim nadležnostima i mogućnostima da održe prohodnost, kako za motorna vozila tako i za pješake", poručili su iz KJKP Rad.

Međutim, građani su primorani gaziti po snježnim nanosima, a kako ističe portparol Rada Mirza Ramić, vlasnicima kuća i privatnih objekata čišćenje prilaza i manjih prigradskih ulica i nije najomiljenija zimska aktivnost iako je to njihova zakonska obaveza.

Iz Rada napominju kako građani, barem oni koji čiste svoje prilaze, snijeg bacaju na cestu te tako stvaraju začarani krug.

Ponovo su pozvali građane da čiste prilaze svojim domovima, a s obzirom da najavom ekstremno niskih temperatura u BiH slijedi stvaranje poledice, savjetuju oprez prilikom kretanja.