O čemu se radi?
70

Neobičan tender federalnog MUP-a: Da li detaljne specifikacije ukazuju samo na jedan model telefona

V. K.
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova prije nekoliko dana raspisalo je tender za nabavku 11 mobilnih telefona , a mnogima je pažnju privukla detaljna specifikacija koja je navedena u dokumentaciji, a koja može ukazivati na samo jedan brend.

Naime, prema onome što se može iščitati iz informacija koje su objavljene na portalu Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a procijenjena je na 34.188 KM.

Ukoliko se "zaviri" u detaljan opis telefona, može se vidjeti kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova traži mobilne telefone proizvedene 2023. godine sa jasno naznačenim specifikacijama.

Detaljni javne nabavke telefona (Foto: Agencija za javne nabavke)
Detaljni javne nabavke telefona (Foto: Agencija za javne nabavke)

Između ostalog, navedea je tačna visina, širina, boja kao i veličina ekrana.

Također, detaljno je naveden i opis koji se odnosi na procesor, internu memoriju te prednju i stražnju kameru.

Ukoliko se analiziraju svi detalji nabavke, može se vidjeti kako je FMUP u ovom slučaju ciljao na samo jedan telefon - iPhone 15 Pro Max koji se savršeno uklapa u sve detalje nabavke.

Tim povodom, kontaktirali smo i ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka koji nas je u kratkom razgovoru uputio na šefa kabineta te je poručio kako se nabavkama ovakvih uređaja bave niži nivoi u ministarstvu, a ne sam ministar.

Specifikacije telefona iPhone 15 Pro Max
Specifikacije telefona iPhone 15 Pro Max

Iz FMUP-a za Klix.ba je detaljno obrazložen proces nabavke telefona te je pojasnio i ko će koristiti ove mobilne uređaje.

"Javna nabavka za kupovinu uređaja raspisana je na zahtjev osnovnih organizacionih jedinica tj. sektora i temeljem podzakonskog propisa kojim je utvrđena osnova. Kompletnu proceduru javne nabavke koja uključuje i tehničke specifikacije izradio je nadležni odsjek za javne nabavke bez sugestija Kabineta ministra. Mobilni uređaje će koristiti sektori ministarstva, a ne ministar i to u svrhu obavljanja službenih poslova. Posebno ističemo kako će uređaji biti u vlasništvu MUP-a, a ne fizičkih lica te da će biti korišteni u skladu sa podzakonskim aktima", saopćeno je.