Otvorio dušu
4

Nenad Nešić je uspio "progurati" ministra, izazvao razdor u DNS-u, a sada očekuje mir

D. Be.
Nenad Nešić
Nenad Nešić
Potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić uspio je ubijediti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju i lidera SNSD-a Milorada Dodika da promijene odluku Predsjedništva DNS-a i umjesto Draška Aćimovića pošalju ime Mlađena Božovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nenad Nešić na početku razgovora za Klix.ba ističe da je Mlađen Božović prijedlog većine članova i funkcionera DNS-a, a ne samo njegov.

Na pitanje zbog čega se pobunio protiv odluke Predsjedništva stranke i zbog čega je i on samo dan poslije promijenio mišljenje, Nešić kaže da odluka Predsjedništva nije sveto pismo te objašnjava zašto se predomislio u vezi sa Aćimovićem.

"Kada sam se upoznao s nekim činjenicama o Aćimoviću, o njegovim izjavama u vrijeme kada je bio potpredsjednik SDP-a i da je to politika u kojoj se prepoznao, kada je izjavio da je program SDP-a nešto što može provoditi, a što je dijametralno suprotno od programa DNS-a, shvatio sam kao i većina kolega da Aćimović ne može biti kandidat ispred DNS-a", rekao je Nešić za Klix.ba.

On ističe da nakon ovoga ne očekuje rat u DNS-u već naprotiv uprkos činjenici da nije ispoštovana odluka predsjednika Marka Pavića i ostatka članova predsjedništva.

"Očekujem apsolutni mir. DNS je dobio ministra i ovom prilikom čestitam DNS-u koji prvi put učestvuje sa ministrom u Vijeću ministara. Što se mene tiče, bit će mir. Ako neko drugi ima volju da vodi neki rat, može da pokuša", kazao je.

On kaže da trenutno nema ambiciju zamijeniti na liderskoj poziciji Marka Pavića, za kojeg ističe da mu je kao drugi otac.

"Izrazito cijenim Marka Pavića, kao predsjednika stranke, a imam i poseban odnos prema njemu i doživljavam ga kao drugog oca jer mi je mnogo pomogao u političkoj karijeri", dodao je.

Iako se posljednjih dana pisalo da je Nešić urgirao za Mlađena Božovića jer mu je punac od brata, on odgovara da to nema nikakve veze i da to ne treba biti nikakva mana ili smetnja.

Nešićev prijedlog je uvažila vladajuća stranka u RS-u jer, kako su naveli Dodik, Tegeltija i Cvijanović "u Sarajevu im treba jedinstven glas i složna reprezentacija".