Poznat problem
437

Nemili događaji na području Sarajeva podijelili javnost: Reakcija na psa koja je (ne)prihvatljiva

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Današnji događaj na planini Igman ponovo je podijelio javnost po pitanju odnosa između čovjeka i vlasničkih pasa, odnosno pasa općenito.
Muškarac, koji je danas na spomenutoj planini bio s djevojkom, repetirao je pištolj prema psu i četiri osobe, nakon upozorenja da mu se pas ne približava. Uznemirujući događaj je prijavljen policiji koja nije pronašla muškarca i djevojku.

Naravno, svaka vrsta nasilja je neprihvatljiva.

No, javnost je podijeljena kada je riječ o tome da li vlasnici imaju pravo puštati svog psa da se približava drugim ljudima te koja je primjerena reakcija onih kojima se to ne dopada. Oni koji vole pse u tome neće vidjeti ništa sporno.

No, ima i onih koji nisu ljubitelji pasa ili ih se pak boje. Oni smatraju da vlasnici ne bi smjeli voditi pse bez brnjice i ne bi im trebali dozvoljavati da se približavaju drugima i eventualno da ih njuše ili dodiruju te da oni kojima se to desi imaju pravo reagirati.

Kasnije u toku dana javila nam se čitateljica koja tvrdi da joj je 14. januara u sarajevskom naselju Pofalići ubijen pas, smeđi labrador za kojeg je navela da je bio potpuno bezopasan.

"Pustili smo ga ujutro u 9 sati ispred kuće kada je i ubijen. Slučaj smo odmah prijavili policiji koja je izvršila uviđaj. Nekoliko komšija je svjedočilo da je čulo pucanj nalik na jaču petardu", istakla je čitateljica Klix.ba.

Nije prvi put da se dešavaju incidenti povezani s psima. Periodično se dešavaju napadi napuštenih, kao i vlasničkih pasa. No, svjedočimo i tome da pojedinci zlostavljaju pse, a neke od životinja bivaju i ubijene. Javnost je zgrozio navod s početka prošlog mjeseca da lovci u Kupresu ubijaju napuštene pse.

U Bosni i Hercegovini postoje zakoni kojima se štite životinje i kojima su propisane obaveze vlasnika ljubimaca. Posljednji nemili događaji su pokazatelj da bi nadležni trebali više educirati stanovništvo, pa i kroz školstvo, o tome kako se treba ponašati u prisutnosti pasa, da vlasnici trebaju biti više odgovorni i poštivati zakone te da se nadležni u institucijama više trebaju kontrolisati da li se zakoni provode.