Mirno okupljanje Srebreničanki
1

"Nemamo ništa protiv vjerskih objekata, ali..."

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Po kišnom vremenu, preživjele Srebreničanke su i ovog 11. u mjesecu u mirnom mimohodu ulicama Tuzle podsjetile na genocid u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, koji su počinili pripadnici vojske i policije RS-a 11. jula 1995. godine. Od prošlog 11. u mjesecu do danas dogodilo se niz stvari zbog kojih su majke, kako tvrde, ogorčene.

"Haški sud je oslobodio Momčila Perišića. Kada sam čula presudu bukvalno sam se oduzela. Ne mogu vjerovati da je amnestiran učinak Momčila Perišića i Vojske SR Jugoslavije. Pa, koliko je samo aviona iz Srbije nadlijetalo Srebrenicu i koliko je ljudi poginulo u tim zračnim udarima. Presuda je sramotna, a mi smo izgubile i ono malo povjerenja koje smo imale prema Haškom tribunalu", kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

U međuvremenu je i resorno ministarstvo u Vladi RS odobrilo gradnju pravoslavne crkve u naselju Budak, nedaleko od Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

“Mi nismo protiv gradnje vjerskih objekata, ali... Crkva se gradi na neprimjerenom mjestu, gdje nema pravoslavnog stanovništva i gdje se u blizini nalaze masovne grobnice. Ma, ovo je maslo Milorada Dodika i to je jedina istina", kaže Ćatićeva.

Nakon proučene Fatihe, majke Srebrenice su transparente s imenima svojih najmilijih odnijele u prostorije Udruženja Žene Srebrenice. Narednog 11. u mjesecu ponovo će podsjetiti na genocid u Srebrenici.