Obilježen Dan genocida
1

Ćatić: Ne otvaraju stratišta jer čuvaju radna mjesta

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Iza majki Srebrenice je još jedan 11. u mjesecu, dan kada podsjećaju domaću i svjetsku javnost na genocid u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a koji su počinili vojska i policija tadašnje Republike Srpske. Danas su opet s transparentima u rukama prošetale ulicama Tuzle, a na Trgu žrtava genocida su proučile Fatihu za svoje najmilije.

Majke Srebrenice upozoravaju na nedopustvio spor postupak ekshumacija i identifikacija. Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić, koja traga za posmrtnim ostacima svog sina Nine, podsjeća kako u protekle dvije godine nije otvoreno nijedno novo registrovano stratište.

“Ovakva situacija pogoduje onima koji čuvaju svoja radna mjesta i plaće. Njima nije u interesu da se postupak ekshumacije i identifikacije okonča. Ne vjerujemo da će se i ove godine išta uraditi po tom pitanju”, izjavila je Hajra Ćatić.

Majke Srebrenice su nakon pročene Fatihe otišle svojim kućama. Priželjkuju da se usvoji Zakon o negiranju genocida. Narednog 11. u mjesecu ponovo će biti na istom mjestu sa istom boli.