Kriza vlasti
48

Nema većine za izbor Bošnjaka u rukovodstvo, otkazan nastavak sjednice Skupštine TK

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Zbog nepostojanja većine u Klubu Bošnjaka za izbor člana rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona danas je odgođen nastavak konstituirajuće sjednice Kantonalne skupštine.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK predložio je Lejlu Vuković za člana rukovodstva ovog zakonodavnog tijela. Međutim, zbog nepostojanja većine u Klubu Bošnjaka današnji nastavak konstituirajuće sjednice je prolongiran.

"Nažalost, danas nismo imali potrebnu većinu, jer od 15 ruku mi smo imali samo 14 i to je bio razlog za prekid sjednice Kluba Bošnjaka, a samim tim se nisu ispunili uslovi ni za održavanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK", rekao je zastupnik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Sjednici Kluba Bošnjaka danas je prisustvovalo osam zastupnika SDA, po dva iz Stranke za BiH (SBiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB) te po jedan iz Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP).

U vrijeme uspostavljanja dogovora vezano za formiranje vlasti Čaušević je istakao da je postojala većina, a na spisku koji je išao kao prilog za sazivanje sjednice Kluba Bošnjaka bilo je 15 potpisa. Oni su bili uslov za izbor bošnjačkog kandidata za rukovodstvo Skupštine TK.

Za većinu je danas bio potreban Sead Gazibegović iz Socijaldemokratske partije (SDP) koji se nije pojavio na sjednici Kluba Bošnjaka.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Klub Bošnjaka ima 29 članova, a današnjoj sjednici prisustvovalo je njih 27.

"Zbog nepostojanja kvoruma predlagač nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK povukao je svoj prijedlog te će sjednica biti nastavljena kada se steknu uslovi", rekao je još uvijek aktuelni predsjednik Skupštine TK Senad Alić iz porketa demokratske akcije (PDA).

Politička atmosfera u Tuzlanskom kantonu usijana je od prošle sedmice nakon što su određeni članovi SDA i SDP-a dogovorili formiranje vlasti. Nakon toga konkretna reakcija uslijedila je iz SDP-a čiji je predsjednik Nermin Nikšić donio odluku o razrješenju dužnosti organa u Kantonalnom odboru partije te uvođenju povjereništva.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Da jedinstvo u Klubu zastupnika SDP-a u Skupštini TK ne postoji danas je potvrdio i predsjednik Dževad Hadžić. Kako je istakao, još uvijek su sporna dva zastupnika, čija mišljenja se razlikuju od ostalih članova kluba.

"Kao što je poznato, u Kantonalni odbor SDP-a TK uvedeno je povjereništvo. Vrlo brzo ćemo održati sjednicu na kojoj ćemo zauzeti jasne stavove u vezi s narednim koracima koje ćemo poduzimati", istakao je Hadžić koji obnaša i funkciju šefa Povjereništva SDP-a TK.