{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema uslova za ukidanje supervizije za Distrikt Brčko

F
16.5.2012. u 17:10
1
1
Nema uslova za ukidanje supervizije za Distrikt Brčko
1
Nema uslova za ukidanje supervizije za Distrikt Brčko
Brčko
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine donio je danas u Sarajevu Deklaraciju čija je osnovna poruka da nema uslova za ukidanje režima supervizije za Distrikt Brčko BiH.
Ovu deklaraciju, koju je predložio predsjednik FBiH Živko Budimir, odobrila su većinom glasova danas na vanrednim sjednicama oba doma, Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Uz to su zadužili predsjednika i potpredsjednike FBiH da zatraže sastanak s predstavnicima Vijeća za implementaciju mira, visokim predstavnikom za BiH i supervizorom za Brčko da bi im prenijeli stavove izražene u Deklaraciji.

Prema njenom tekstu, Federalni parlament smatra da se nisu stekli uslovi za okončanje režima supervizije jer entitet Republika Srpska (RS) još nije potpuno ispunila sve obaveze koje proističu iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala niti je pokazala nesumnjivu spremnost da se pridržava svih svojih obaveza prema Distriktu Brčko u skladu s Konačnom odlukom Arbitražnog tribunala, Statutom Distrikta i amandmanom I na Ustav BiH.

Od visokog predstavnika međunarodne zajednice i supervizora Distrikta, ovom deklaracijom je zatraženo da zahtijevaju od Narodne skupštine RS-a da mora poništiti svoju odluku o neprihvatanju Konačne odluke Arbitražnog suda i donijeti odluku ili zaključak o prihvatanju Konačne odluke Arbitražnog tribunala o proglašenju Brčko Distrikta BiH.

"S obzirom na to da članovi 13. i 68. Konačne odluke Arbitražnog tribunala određuju da će Tribunal nastaviti da postoji i da će sačuvati jurisdikciju i zadržati ovlašćenje da, u slučaju da se jedan od entiteta ozbiljno ne pridržava odredbi, po potrebi modifikuje Konačnu odluku sve dok supervizor, uz saglasnost visokog predstavnika ne obavijesti Tribunal:

a) da se oba entiteta potpuno pridržavaju svojih obaveza da podrže uspostavljanje novih ustanova opisanih u Konačnoj odluci i

b) da te ustanove funkcionišu efikasno i po svemu sudeći trajno, smatramo da eventualna odluka Vijeća za implementaciju mira o okončanju režima supervizije za Brčko Distrikt, prije nego što supervizor uputi takvu obavijest Arbitražnom tribunalu, ne bi bila u skladu s Konačnom odlukom Tribunala.

Mogla bi otvoriti prostor da entitet Republika Srpska dovede u pitanje kontinuiranu jurisdikciju i ovlasti Arbitražnog tribunala da rješava sporove u vezi s obavezama koje proističu iz Konačne odluke i da u slučaju ozbiljnog nepridržavanja po potrebi modifikuje tu odluku.

Mogla bi proizvesti i pravni vakuum vezano za buduću proceduru zatvaranja Arbitražnog tribunala", navedeno je u Deklaraciji.

Parlament FBiH smatra i da preostala neriješena pitanja od vitalnog značaja za Distrikt Brčko, kao što su predstavljanje u institucijama BiH, finansiranje i infrastruktura te opskrba električnom energijom, moraju biti riješena prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije.

"Smatramo da supervizor ne može obavijestiti Arbitražni tribunal o okončanju režima supervizije sve dok ne budu ispunjeni svi ciljevi iz mandata supervizora", citat je iz Deklaracije.

U Parlamentarnoj skupštini BiH neophodno je donijeti zakon o Brčko Distriktu BiH kojim bi sveobuhvatno i trajno bila regulirana sva neriješena pitanja i sve oblasti društveno-političkog života, koji su do sada regulirani odlukama i zaključcima entitetskih izvršnih i zakonodavnih vlasti, navedeno je također.

Deklaracijom je Federalni parlament zadužio Vladu FBiH da Federacija BiH, kao jedna od strana u međunarodnom arbitražnom postupku u sporu oko međuentitetske granice u oblasti Brčkog, formalno dostavi Arbitražnom tribunalu primjedbu da eventualna odluka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o okončanju supervizije, prije nego budu ispunjeni uslovi propisani članovima 13. i 68. Konačne odluke Tribunala, ne bi bila u skladu s tom odlukom te da od Arbitražnog tribunala zatraži da se formalno očituje o ovom pitanju.

Za ovu deklaraciju koju je predložio predsjednik FBiH, u Predstavničkom domu su glasala 64 poslanika, osam je bilo protiv, a suzdržan bio jedan poslanik - iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Protiv su glasali poslanici Hrvatske demokratske zajednice, kako je to prije izjašnjavanja i najavio predsjedavajući tog poslaničkog kluba Marinko Čavara.

Kao razlog je naveo da je Deklaraciju Parlamentu predložio nelegitimni i nezakoniti predstavnik vlasti (Živko Budimir) čije ime on, Čavara, nije želio ni spomenuti ovom prilikom, kako je izjavio.

Današnja sjednica nema smisla i zato što je Vijeće za implementaciju mira praktično već donijelo svoju odluku pa je ovo samo bila prilika za političku promociju nekih članova Federalnog parlamenta te uzaludno rasipanje novca poreznih obveznika, koji je mogao biti utrošen u druge svrhe, naprimjer za potrebe siromašnih i gladnih ljudi, naveo je Čavara.

U Domu naroda je bilo 38 potvrdnih glasova za Deklaraciju, protiv sedam (šest od delegata iz reda hrvatskog naroda, uglavnom članova HDZ-a, te od jednog srpskog delegata, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata).

Tri delegata, također iz hrvatskog naroda, bila su suzdržana u Domu naroda, dva HDZ-ovca i jedan iz Demokratske narodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: