Tanja Fajon
0

"Nema pritužbi na građane BiH nakon ukidanja viza"

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Prema nezvaničnim informacijama, građani BiH poštuju uslove vizne liberalizacije, izjavila je za Fenu Tanja Fajon, članica Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta.

Fajon, koja je bila izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, kazala je da do sada nije primila nijednu informaciju ili kritiku od nekog konzulata ili drugih nadležnih službi o poteškoćama na granicama Schengena ili zbog možda neuobičajenog broja tražilaca azila.

Ipak, naglašava da je još prerano za ocjene, jer je od ukidanja viza prošlo tek nešto više od mjesec dana, dok građani BiH imaju mogućnost da borave u postoru Schengena do 90 dana.

Evropska komisija će dati prvu ocjenu o situaciji nakon ukidanja viza u junu, a Fajon očekuje da će jasniju sliku vjerovatno imati i prije.

"Uvjerena sam da građani BiH dobro znaju što su njihova prava kad odlučuju da putuju. Bili su dobro obavijesteni i sada su oni ti koji snose odgovornost. Evropska komisija i EU će pratiti poštovanje uslova i imaju mogućnost da u slučaju neke vanredne situacije, naprimjer ako bi puno ljudi tražilo azil ili zloupotrijebilo uslove, vrati vašu zemlju nazad na 'crnu' schengensku listu. Uvjerena sam da niko od nas ne želi da se nešto tako dogodi. Sloboda kretanja je temeljno ljudsko pravo, ali poštovanje uvjeta je također potrebno i velika odgovornost", upozorila je Fajon.