{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema političke odluke da se izvrši popis stanovništva u BiH

F
15.7.2008. u 12:19
0
3
Nema političke odluke da se izvrši popis stanovništva u BiH
0
Nema političke odluke da se izvrši popis stanovništva u BiH
Određene pripreme za popis stanovništva u BiH su urađene, ali nema političke odluke da se popis provede, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Federalnog zavoda za statistiku Derviš Đirđević.
- Mi već dvije godine vršimo određene pripreme. Imali smo i pomoć eksperta iz Francuske, a napravljeno je oko 90 posto dokumenata za budući popis stanovništva, kazao je on.

Đurđević je naveo da se orijentaciono razmišljalo da popis bude 2011. kada će zemlje Evropske unije i one iz bh. okruženja izvršiti popis stanovništva.

Međutim, popis stanovništva u BiH je političko pitanje, a Vijeće ministara BiH i Parlamentrna skupština BiH još nisu donijeli potrebne odluke i zakone o popisu stanovništva.

Đurđević kaže da, koliko je njemu poznato, ne postoji spremnost da se prihvati popis stanovništva 2011. godine najprije zbog Aneksa 7 Daytonskog ugovora o povratku izbjeglica.

- Očito je da ne vlada raspoloženje za popis stanovništva sve dok se ne vrate sve izbjeglice, kazao je on.

Đurđević navodi da je prilikom posjete Briselu, pred potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, imao šest pitanja od Evropske komisije, od kojih se jedno odnosilo na pripreme za popis stanovništva.

- Mi smo rekli da vršimo određene pripreme, ali da nemamo nikakvih signala iz Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH da možemo početi popis. Ovako kako jeste, najvjerovatnije nećemo imati popis 2011. godine ako se ne donese odluka o popisu u narednih mjesec-dva, a sumnjam da će se dogoditi, rekao je on.

Sa aspekta struke, statistike, Đurđević kaže da je u normalnijim vremenima popis stanovništva prijeko potreban, jer bi se iz tog popisa saznalo za stotine podataka prijeko potrebnih svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Posljednji popis stanovništva u BiH izvršen je 1991. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: