Vlada RS-a
0

"Nema osnova da BiH prizna Kosovo"

FENA
Vlada Republike Srpske ocijenila je u četvrtak kako "nema nikakvog osnova" da organi Bosne i Hercegovine priznaju Kosovo te da mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) "ne potvrđuje da je Kosovo ostvarilo samostalnost".

Razmatrajući savjetodavno mišljenje ICJ-a o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, entitetska vlada je, kako je saopćeno, imala je u vidu da pojedini bh. zvaničnici, kao i određeni predstavnici stranih država i međunarodnih organizacija, naglašavaju da ovo mišljenje podržava zagovornike priznavanja Kosova kao nezavisne države.

“Vlada RS-a, nakon pažljivog pregleda mišljenja, konstatira da takvi navodi nemaju osnova u mišljenju ICJ-a. U tom mišljenju nema ničega što bi moglo nametnuti, pa čak ni navesti da BiH, njeni entiteti ili bilo koja druga država ili organizacija podliježu bilo kakvoj pravnoj obavezi priznavanja Kosova kao nezavisne države”, zaključeno je.

Naprotiv, ocijenila je entitetska vlada, čak ni samo mišljenje “ne potvrđuje da je samoproglašeno Kosovo ostvarilo državnost”.

U saopćenjuiz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću se još navodi i da je zaduženo Ministarstvo pravde RS-a da pripremi prijedlog odluke o formiranju ekspertne grupe koja će izučiti savjetodavno mišljenje ICJ-a i o tome podnijeti izvještaj.

Još jednom je iskazana podrška nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova i Metohije rješava diplomatskim putem i na konstruktivan način.

Od strane Vlade RS-a ponovljen je i stav da je savjetodavno mišljenje ICJ-a o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova “od velikog značaja za Republiku srpsku s obzirom na ostvarivanje njene ustavne pozicije kao i zbog specijalnih veza koje RS ima sa Srbijom”.

Istovremeno, konstatirala je, nakon razmatranja, savjetodavnog mišljenja, pod nazivom "Usklađenost jednostrane deklaracije o nezavisnosti u slučaju Kosova sa međunarodnim pravom", da opće odredbe međunarodnog prava ne sadrže zabranu jednostranih deklaracija o nezavisnosti.