Ništa od zakona
784

Nema kvoruma za sjednicu Parlamenta FBiH, zastupnici SDA i HDZ-a se nisu pojavili

Piše: I. Č.
Foto: K.S./Klix.ba
(Foto: K.S./Klix.ba)
Zastupnici SDA, kako je već najavljeno na portalu Klix.ba, nisu se pojavili na današnjoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čime je onemogućeno održavanje sjednice na kojoj je trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Kvorum za održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije ispunjen, jer su se na skupu pojavila samo 43 zastupnika od neophodnih 50.

Zastupnici SDA i HDZ-a, koji ukupno imaju ukupno 41 zastupnika, nisu se pojavili na sjednici. Iznenađenje predstavlja to što su izostala i četiri zastupnika iz SBB-a i tri iz BPS-a, a samo njihovim pojavljivanjem bi bio ispunjen kvorum za održavanje sjednice. Osim njih, nije bila prisutna ni zastupnica Laburista.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas se trebao po hitnoj proceduri izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji su u proceduru uputili predstavnici DF-a i SDP-a.

Prema riječima opozicionih zastupnika, usvajanjem zakona bi se, praktično, provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, što bi spriječilo "mostarizaciju" cijele Federacije BiH nakon predstojećih izbora.

Šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić je ranije za Klix.ba kazao da će na današnjoj sjednici biti jasno da li je na sceni politička trgovina, odnosno da li je SDA nakon 3,5 godine ucjena i savijanja kičme još uvijek podložna utjecaju HDZ-a.

HDZBiH se od početka protivi ovakvom rješenju, a obaranje zakona su, kako to tvrde opozicioni zastupnici, uslovili mogućnošću raspuštanja oba doma Federalnog parlamenta.

Podsjećamo da su Ismet Osmanović i Šefik Džaferović prilikom konsultacija s predlagačima zakona kazali da SDA načelno podržava rješenja u Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.