Slučaj iz Sarajeva
443

Nema kazne za vozače koje radar snimi dok slušaju naredbe policajca

A. P.
Nakon što je na adresu našeg portala stigao video na kojem se vidi kako policijska službenica na raskrsnici u Sarajevu reguliše saobraćaj, dok istovremeno neprestano "blica" radar koji detektuje prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, od sarajevske policije zatražili smo objašnjenje o eventualnim kaznama od kojih vozači u takvim slučajevima strahuju.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić objasnio nam je da vozači nemaju razloga za brigu jer se kazne zbog prolaska kroz crveno u ovakvim slučajevima ne dobijaju.

"U slučajevima kada policijski službenik vrši regulaciju saobraćaja, on je dužan da sačini pisani izvještaj o vremenskom periodu i mjestu regulacije saobraćaja. Taj izvještaj predaje nadležnoj organizacionoj jedinici, u ovom slučaju onoj za saobraćaj", pojasnio je Hadžiabdić.

U toku obrade svakog pojedinačnog slučaja ili prekršaja uzimaju se u obzir ovi izvještaji, a pored toga, ističe glasnogovornik policije, i na fotografiji koju radar napravi vidi se policijski službenik koji obavlja posao na terenu.