Pismo Vladi i Skupštini
87

Nelson i Inzko kritikovali političare u Zenici i zatražili nezavisnost policije od politike

E. M.
Valentin Inzko i Eric Nelson (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko i Eric Nelson (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u zajedničkom pismu od Vladie Zeničko-dobojskog kantona zatražili su nezavisnost policije od politike.

Naime, u pismu koje je dostavljeno Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Vladi ZDK Nelson i Inzko su kazali da su u proteklih 20 godina Sjedinjene Američke Države i Ured visokog predstavnika blisko sarađivali s partnerima u ZDK kako bi se profesionalizirala policija ZDK i osnažila vladavina zakona.

"Nažalost, Zeničko-dobojske vlasti nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju te umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim uticajima politike na rad policije. Kao što vam je svima poznato, implementiranje Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK iz 2018. godine te naročito važnih odredbi o pravnoj i budžetskoj nezavisnosti Uprave policije će omogućiti odgovora, efikasan i profesionalan rad policije te služiti kao efikasna prepreka neprikladnim uticajima politike na rad policije", poručili su Nelson i Inzko.

Pismo upućeno Vladi ZDK i Skupštini ZDK
Pismo upućeno Vladi ZDK i Skupštini ZDK

U pismu vlastima su naglasili da očekuju, a građani zahtijevaju, da pokažu liderstvo u poduzimanju svih mogućih mjera kako bi se osigurala implementacija pravne i budžetske nazvisnosti Uprave policije do 1. januara 2021. godine kako je predviđeno amandmanima na Zakon iz 2019. godine.