Mostarske muke
2

Nelegalna gradnja bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića osvanula na bilbordima

G. Š.
Jutros su u sklopu kampanje protiv bespravne gradnje na Bijelom Brijegu na pet lokacija u Mostaru postavljeni bilbordi s porukama: "Do kada će Mostarci ispaštati zbog bespravne gradnje?" i "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu".

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu" na ovaj način nastavlja kampanju protiv bespravne gradnje u svom susjedstvu.

"Šestospratni stambeno-poslovni objekt mimo svih propisa i gradskih planova je za mandata Ljube Bešlića 'nikao' na mjestu kuće na Bijelom Brijegu, koja je mogla samo pretrpjeti manje intervencije. Debelo je u svim smjerovima probio gabarite, a sagrađen je i sprat više", podsjećaju iz navedene inicijative na problem s kojim se bore.

Ističu da je inspektor Nebojša Šarić svojim prvim izlaskom na teren utvrdio da je sporan sprat, međutim, kako navode bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić i Šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, sva trojica su i kazneno prijavljeni.

"Kupovali su vrijeme investitoru da legalizira spat, umjesto da donesu rješenje o rušenju. Iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara potvrđeno je kako će biti odbijen zahtjev investitoru za šesti sprat, nakon čeka će postupajući inspektor izdati rješenje za njegovo uklanjanje", navode iz inicijative.

Tvrde da je Zdravko Čuljak tri mjeseca u ladici držao žalbu stanara Bijelog Brijega, kako bi ih ostavio isključenima iz postupka izdavanja dozvola, te ga tek nakon pisanja medija proslijedio drugostepenom organu, ponovo nepotpun.

"Iz resornog kantonalnog ministarstva su nam nakon tri mjeseca poručili da su zaprimili našu žalbu, međutim kažu da nisu dobili kompletnu dokumentaciju te su predmet ponovno slali Službi za građevinske propise, i zatražili kompletiranje dokumentacije da bi se predmet riješio. Velika je enigma zašto Zdravku Čuljku, koji je sa šefom Bešlićem izdao ilegalnu dozvolu za objekt na Bijelom Brijegu, treba toliko vremena da dostavi našu žalbu resornom ministarstvu ako je sve radio po propisima", pojašnjavaju iz inicijative.

Tračak nade, kako navode, ulijeva im nova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, koji je na sastanku poručio da neće dopustiti legalizaciju šestog sprata, kao ni gradnju nove zgrade u neposrednoj blizini postojećeg nelegalnog stambeno-poslovnog objekta.

"Postavljanje bilborda samo je jedna u nizu aktivnosti ove inicijative u borbi da vratimo normalan život u naše naselje, koje su uzurpirali bespravni izdavatelji dozvola", poručuju.

Podsjetimo da je nelegalna gradnja u Mostaru tokom nepostojanja Gradskog vijeća Grada Mostara doživjela potpuni procvat, te je gotovo sve sagrađeno u protekloj deceniji nelegalno.

Zbog ovog problema nova gradska vlast imat će pune ruke posla, jer je teško porušiti sve što se gradilo u vrijeme nefunkcioniranja vlasti, a još teže legalizirati sve bespravne gradnje.