BiH
73

Nekropola stećaka na Goršić polju, kulturno blago i zanimljiva destinacija za turiste

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
"Festival srednjovjekovlja" u Goraždu obilježila je zanimljiva posjeta nekropoli stećaka Goršić polje gdje su članovi Udruženja Kulturna baština BPK Goražde prisutnima održali i stručna predavanja, između ostalog, predstavljajući nekropolu stećaka kao novu turističku destinaciju važnu u razvoju kulturnog turizma na ovom području i u cijeloj BIH.

Lokalitet sa nekropolom stećaka Goršić polje nalazi se u selu Hrančići nedaleko od Goražda. Svojevremeno je bio u potpunosti zapostavljen no zahvaljujući članovima Udruženju Kulturna baština postao je jedno od najposjećenijih i najzanimljivijih mjesta na području BPK Goražde, dio baštine koji nije prepušten zaboravu. Naprotiv, zahvaljujući aktivnostima i terenskim istraživanjima članova ovog udruženja prije pet godina nekropola Goršić polje identificirana je kao vrijedno kulturno-historijsko blago koje nije bilo evidentirano u stručnoj literaturi niti adekvatno zaštićeno postojećom zakonskom regulativom.

A riječ je o nekropoli sa 324 nadgrobna spomenika, koju je, nakon što su ukazali na njeno postojanje, Komisijia za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Nekropola je uvrštena među 22 lokaliteta iz Bosne i Hercegovine koji su nominirani za upis na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

Tokom posjete nekropoli, prisutni su degustirali i tradicionalna bosanska jela, pite ispod sača, sir, kajmak, lovački gulaš te različite pekmeze, sokove od borovnica, malina i drijenjaka.