{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nekropola na lokalitetu Klisa u Gučoj Gori otkriva tajne srednjovjekovne Bosne

F
2.8.2014. u 10:48
128
180
Nekropola na lokalitetu Klisa u Gučoj Gori otkriva tajne srednjovjekovne Bosne
128
Krajem juna nastavljena su arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole na lokalitetu Klisa, u mjestu Guča Gora općina Travnik, riječ je o drugoj fazi istraživanja koju je pokrenuo Zavičajni muzej Travnik uz finansijsku podršku Općine Travnik.
Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli u izjavi za Agenciju Fena rekla je da je nekropola u više navrata spominjana u stručnoj literaturi, gdje se navodi da su na ovom lokalitetu osim kamenih sarkofaga, od kojih je u ovim istraživanjima pronađen samo jedan, postojali i nadgrobni spomenici - stećci.

"Krajem 1950-ih godina u arheološku zbirku Zavičajnog muzeja prenesen je i nadgrobni spomenik koji ima formu krstače, a na kojem se spominje ime Petra Kušetića. Epitaf je pisan bosančicom, a na osnovu oblika i forme slova pretpostavlja se da potječe s kraja 14. odnosno početka 15. stoljeća", rekla je Sejfuli.

Ona je pojasnila da je u prvoj kampanji istraživanja, krajem prošle godine, otkriveno osam grobova, dok je u drugoj fazi otkriveno preostalih devet.

Sejfuli navodi da je riječ o grobovima sa skeletnim ostacima, od kojih je većina položena u drvene sanduke koji imaju formu korita i koji su svojim oblikom imitirali mnogo savršenije kamene sarkofage izrađene od muljike.

"Jedan takav sarkofag je otkriven u prošloj kampanji i na osnovu preliminarnih rezultata može se reći da je u njemu sahranjena odrasla muška individua u čijem grobu su od nalaza pronađeni ostaci tkanine crvene boje sa sitnim brončanim ukrasima koji su bili dio nošnje. U ovom grobu također su pronađeni i ostaci kože, koji su se nalazili u predjelu nogu pokojnika, vjerovatno se radi o ostacima obuće", rekla je Sejfuli.

Dodala je da je u jednom od grobova pronađen i novčić koji se nalazio umotan u komad tkanine, te naglasila da, s obzirom na činjenicu da je novčić u veoma lošem stanju, tek nakon čišćenja i konzerviranja će se moći odrediti o kojem tipu je riječ.

Pored nalaza u samim grobovima, kaže Sejfuli, na lokalitetu su pronađeni i fragmenti prethistorijske i srednjovjekovne keramike te željezni nož.

"Na osnovu dosadašnjih rezultata može se reći da se na ovom lokalitetu sahranjivanje vršilo duži vremenski period, a nastavak istraživanja, kao i detaljnije analize koje će biti obavljene će pokazati tačan vremenski raspon ukopavanja na ovoj nekropoli", rekla je Sejfuli.

Ona je istakla zanimljivost da su, kao i na ostalim nekropolama koje su istražene u okolini Travnika, svi skeletni ostaci bili pokriveni krečom, što se tumači kao jedan od načina sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

"Zavičajni muzej Travnik će nastojati u narednom periodu da stupi u kontakt s kolegama iz inostranstva koji se u svom naučnom radu bave isključivo antropologijom i različitim analizama skeletnih ostataka, čime bismo dobili značajne rezultate o starosti skeleta, eventualnim bolestima i slično", rekla je Sejfuli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: