BiH
10

Nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Klisa u općini Travnik

FENA
Arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole Klisa, koja se nalazi u mjestu Guča Gora, u općini Travnik, nastavljena su ove sedmice.

Kako je za Agenciju FENA izjavila voditeljica radova Ajla Sejfuli, prva faza istraživanja započeta je krajem prošle godine kada je otkriveno osam grobova.

"Nekropola je u više navrata spominjana u stručnoj literaturi u kojoj se navodi da je na ovom lokalitetu postojalo nekoliko kamenih sarkofaga i stećaka, od kojih se, nažalost, nije sačuvao niti jedan stećak", kazala je Sejfuli.

Podsjeća da je u prvoj fazi pronađen jedan sarkofag u kojem je pokopana odrasla muška individua, starosne dobi između 40 i 50 godina. Za drugu fazu istraživanja planirano je otvaranje veće površine lokaliteta, a u cilju dobivanja što više podataka o načinu sahranjivanja u periodu kasnog srednjeg vijeka.

U zbirci Zavičajnog muzeja Travnik nalazi se nadgrobni spomenik koji ima formu takozvane krstače, a na kojem je uklesan epitaf pisan bosančicom u kojem se spominje ime Petra Kušetića. Spomenik je 1950-ih godina prenesen u prostorije Muzeja, a do tada je bio položen iznad jednog od grobova na lokalitetu Klisa.

Istraživanja finansira Općina Travnik i trajat će do kraja jula, a radove izvodi Zavičajni muzej Travnik pod vodstvom kustosa arheologa Ajle Sejfuli.