Protesti na Palama i u Lukavici
0

Nekoliko hiljada osoba dalo podršku Ratku Mladiću

Sarajevo-x.com/SRNA
Protest na Palama (Foto: Fotoservis)
"Đenerale, uz tebe smo - studenti Pale", parola je koju su ponosno nosili demonstranti na Palama, samo nekoliko kilometara od grada koji je Ratko Mladić, monstrum i krvnik, bezuspješno pokušavao osvojiti duge četiri godine. Koliko god to stravično zvučalo, još strašnija je činjenica da su tek nekoliko stotina metara od nekadašnje prve linije odbrane BiH od Mladića i Karadžića održane demonstracije zbog njegovog hapšenja.

Na ulicama Istočnog Sarajeva okupilo se više od 500 osoba, koje su sa zastavama šetale ulicama. Okupljena masa pjevala je pjesme posvećene Ratku Mladiću, uz skandiranje njegovog imena.

Protestnu šetnju obezbjeđivale su jake policijske snage, a nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Veliki skup podrške Ratku Mladiću održan je na Palama, gdje je nekoliko hiljada osoba, među kojima mnogo djece, protestvovalo zbog hapšenja krvnika iz Kalinovika.

Proteste su organizovali "građani" Pala, a za organizovanje je korištena društvena mreža Facebook. Protestima su se spontano pridružili i studenti Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ljubitelji lika i djela čovjeka koji je naredio smaknuća stotina hiljada građana BiH nosili su transparente podrške Mladiću. Prozivki nije bio pošteđen ni predsjednik Srbije Boris Tadić, kojeg smatraju odgovornim za izdaju i hapšenje zločinca Mladića.

Predsjednik Studentske organizacije Filozofskog fakulteta Pale Predrag Govedarica rekao je da su studenti izašli na protest da bi dali podršku generalu, ali i izrazili protest zbog njegovog hapšenja kao i svih nepravdi koje su učinjene srpskom narodu u proteklom ratu.

''Smatramo da je srpski narod ovde najviše oštećen, jer se ostali ne hapse i procesuiraju. Samo su Srbi ti koji se nađu pred Haškim tribunalom'', istakao je Govedarica.

Predsjednik Studenskog parlamenta Studentskog centra Pale Mladen Mandić kaže da veliki broj okupljenih studenata želi da pokaže da su uvijek tu za generala Mladića i da će istrajati u borbi i podršci.

"Za nas je on heroj i ostaće'', poručio je Mandić.

Stanovnici Pala su i sinoć protestovali izražavajući negodovanje vozeći automobile ulicama grada, trubeći i mašući zastavama, ali incidenata nije bilo.