Parlament FBiH
14

Neizvjesno usvajanje poreznih zakona, HDZ-u smeta amandman, a SDP i SBB traže "minimalnu plaću"

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Teško je očekivati da će dva ključna reformska zakona koje je predložila Vlada FBiH danas biti usvojena, s obzirom na brojna neslaganja s načinom predlaganja zakona i zahtjevima određenih političkih stranaka.

Naime, na 6. redovnoj sjednici Zastupničkom doma Parlamenta FBiH među tačkama dnevnog reda uvršteni su i prijedlozi izmjena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak. Dok Vlada FBiH tvrdi da su to dobri, reformski zakoni, opozicija negoduje i ima brojne primjedbe.

Naime, kako Klix.ba nezvanično saznaje, određene zamjerke na predložene amandmane ima i HDZ, iako je njihova ministrica finansija Jelka Milićević radila na prijedlogu tih zakona. Kako saznajemo, negoduju zbog amndmana na oporezivanje svih dobitaka, što je za HDZ problematično zbog kladionica.

Amandmanom je predloženo da se oporezuju svi dobici, što znači i oporezivanje dobitaka na kladionici ispod 100 KM. Nezvanično saznajemo da je HDZ još sinoć izrazio određeno negodovanje zbog tog amandmana te se protivi da ga prihvati predlagač zakona Vlada FBiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

S druge strane, SDP i SBB ne žele podržati predložene zakone dok se na dnevni red ne uvrsti usvajanje Zakona o minimalnoj plati, kojim traže povećanje minimalne plate. Iz SDP-a poručuju da su još u junu uputili u proceduru taj zakon te traže da se on razmatra i usvoji prije Zakona o porezu na dohodak i doprinose.

"Nama ne trebaju budžetska otvaranja radnih mjesta, to privreda treba raditi, uz poreska rasterećenja", kaže Damir Mašić iz SDP-a. On dodaje da je prijedlog i plan SDP-a da u prvoj godini od usvajanja zakona o minimalnoj plaći ta plaća iznosi 55 posto prosječne plaće, a u praksi bi to značilo povećanje minimalne plaće za 100 KM.

U drugoj godini od usvajanja zakona minimalac bi bio povećan za 200 KM, a u konačnici cilj im je, navode, da minimalna plaća bude viša od 800 KM.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Iz SDP-a podsjećaju da je Zastupnički dom ranije na tematskoj sjednici usvojio zaključak kojim se obavezuje da neće razmatrati Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak bez razmatranja zakona koji reguliše povećanje minimalne plaće.