Vozovi prolaze
7

Neiskorištena prilika u Davosu: Na Svjetskom ekonomskom forumu iz BiH samo Denis Zvizdić

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetski ekonomski forum, koji se održava u švicarskom gradu Davosu, jedna je od onih prilika za uspostavljanje međunarodnih konekcija sa svjetskim državnicima i privrednicima, ali i za održavanje neophodnih sastanaka. Iz BiH ove godine na tom skupu jedino prisustvuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić će, kako je to javljeno, učestvovati na posebnoj sesiji "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Poseban akcenat će, kako je to saopćeno, biti stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj, te jačanje stabilnosti i bezbjednosti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, iako je prvobitno dobio pozivnicu za učešće, nije otputovao u Davos zbog "neprofesionalnosti organizatora", odnosno zbog toga što je u posljednji čas došlo do promjene u programu.

Politički analitičar Srećko Latal kazao je za Klix.ba da su takva dešavanja uvijek dobra mogućnost da zemlje kao što je Bosna i Hercegovina nađu mogućnost za određene projekte, podršku, ali da je jako dugo problem to što mi rijetko takve mogućnosti i takve prilike iskorištavamo.

"Međunarodna zajednica je vrlo zainteresovana da nam pomogne, da potpomogne razne projekte u Bosni i Hercegovini, koji su najčešće blokirani zbog unutrašnje situacije. Sve zavisi od nas, što je kod nas najveći problem", kazao je Latal za Klix.ba.

U radu današnje sesije učestvovat će i zamjenik generalnog sekretara UN Jeffrey D. Feltman, komesar EU za pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Bugarske Boyko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, te predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma bit će završen danas.