Traži svoje
140

Nedžad Mejrić je u Srebrenici zbog "birokratske greške" ostao bez krova nad glavom

D. Be.
Nedžad Mejrić ostao je u Srebrenici bez krova nad glavom iako je njegova porodica 1980. godine dobila stan na trajno korištenje uz stanarsko pravo. U njegov dom "birokratskom greškom" uselila se porodica Mirsada Mujića koji je inače komunalni inspektor u Općini Srebrenica.

"U stanu na adresi Srebrenica, ulica Rudarska br 18, ulaz 1, prvi sprat, stan broj 6 ja sam živio sa roditeljima sve do početka rata kada smo bili prisiljeni napustiti Srebrenicu. Stan je moj otac, kao radnik Rudnika olova i cinka "Sase" sa svojom porodicom 1980. godine dobio na trajno korištenje uz stanarsko pravo o čemu postoji ugovor", rekao je Mejrić.

Ističe da je na početku rata ostao bez oca, a kasnije i majke tokom izbjeglištva u Austriji. Nakon toga ostaje i bez stanarskog prava u stanu zbog "birokratske greške" iako je čovjek koji sada živi u spomenutom stanu dobio donaciju za obnovu kuće.

Sudska presuda o trajnom korištenju predmetnog stana (Foto: Klix.ba)
Sudska presuda o trajnom korištenju predmetnog stana (Foto: Klix.ba)

"U međuvremenu je Opština Srebrenica stan dodijelila na korištenje u zakup Mirsadu Mujiću koji je zaposlen na mjestu komunalnog inspektora u Općini Srebrenica. On na to nema pravo jer je 2004. godine kao povratnik u Srebrenicu i zaposlenik općine dobio donaciju za porodičnu (očevu) kuću sa tri člana porodice u kojoj je živio do 1992. godine jer nije imao posebno domaćinstvo. On takođe ima kuću u Živinicama po osnovu donacije. Kuću u Srebrenici za koju je dobio donaciju na ostavinskoj raspravi je (svoj dio) prodao sestri koja živi u Holandiji. On i brat su se odrekli svog dijela, ali uz novčanu nadoknadu tako da je kuća u naselju Učina bašča u Srebrenici, u kojoj je živio prije rata, pripala njegovoj sestri na kojoj se i vodi u vlasništvu 1/1", ispričao je čovjek koji protestuje ispred zgrade Općine Srebrenica.

Mejrić kaže da je do kraja mjeseca podstanar u jednom stanu, a onda će završiti na ulici. Ističe kako načelnik općine Mladen Grujičić ne želi raskinuti ugovor o zakupu s Mujićem.

"Pokušavao sam bezbroj puta bezuspješno doći do njega na razgovor u vezi toga ali za mene su njegova vrata uvijek zatvorena. Je li to pravda za povratnike u Srebrenici i postoji li način da se načelnik i njegove službe natjeraju da poštuju Zakon i sudske presude?", zapitao se Mejrić.